avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Decaderea paratei, nu a aratat data nasterii dreptului ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Decaderea paratei, nu a aratat data nasterii dreptului la actiune

Intimata a invocat exceptia prescriptiei dreptului la actiune... scriiind doar ca cererea trebuia facuta in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.

In raspunsul la intampinare scriu:

Veti constata, in primul rand, ca, in invocarea acestei exceptii, intimata incalca prev. art. 10 alin (1) C.pr.civ, care impune părţilor obligaţia să-şi probeze pretenţiile şi apărările.
Cu privire la pct. 1 se invoca prev. art. 268 alin. 1 lit. c) Codul Muncii. Trecand peste faptul ca prevederile respective nu au aplicabilitate in cauza (vezi pct. 2.1-2.3 mai jos), textul de lege prevede: termenul de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.
Or, potrivit art. 294 C.pr.civ, cel care face o susţinere în cursul procesului trebuie să o dovedească. Veti constata ca intimata nici macar pe cale de prezumtie nu a aratat data nasterii dreptului la actiune, în termenul prevăzut de lege.
Pe cale de consecinta, urmeaza sa constatati nulitatea acestei exceptii invocate, potrivit art. 174 alin. (2) – incalcand norma de ordine publica prevazuta la art. 10 alin. (1) si art. 294 C.pr.civ, un veritabil principiu al dreptului civil, precum si decăderea pârâtei din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, fata de prev. art. 177 alin. (2), raportat la art. 208 alin (2) C.pr.civ.
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:48, 26 August 2015
Inteleg ca e un litigiu de munca?
Cine e reclamant si cine e parat?
Da, este un litigiu de munca referitor la plati datorate.
Eu sunt reclamant, iar angajatorul parat (ii zic interschimbabil 'intimata').
Ok, si intrebarea Dvs. este ....?
Atentie, e art. 249, nu 294 din CPCiv. Nu stiu daca ati transcris gresit Dvs (ceea ce e scuzabil) sau asa a scris instanta (ceea ce poate sa ridice probleme).
Deci, intrebarea...?
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
horatiusasu, utilizator
Multumesc pt indreptarea erorii materiale :)

Deci intrebarea este daca pot
la primul termen
sa invoc nulitatea exceptiei prescriptiei, pe care o va invoca intimata,
in temeiul rationamentului de mai sus?
Nu sunt consilier juridic sau avocat, dar, ca si consultant, am lucrat in pregatirea dosarelor de litigii de munca.
Eu as vedea aspectul mai simplu: dincolo de 249 CPC pe care il invocati cu deplina dreptate, mai este art. 272 din Codul muncii, pe care l-as folosi in primul rand - si abia apoi 249. De ce/ pentru ca 272 CM imi spune ca intr-un litigiu proba e a angajatorului, chiar daca reclamant e salariatul, in vreme ce 249 CPC imi spune ca angajatoul face proba lui, salariatul pe a lui. Daca cititi 272 CM veti vedea diferenta.
In rest, pe subtilitati avocatesti... ii las pe avocati. Poate raspunde vreun coleg.

Alte discuții în legătură

Sarcina probei -ce articol se aplica 249 ncpc sau 272 codul muncii Sorin_mn Sorin_mn Va rog din practica intr-un litigiu de munca sa ma sfatuiti [b]ce articol se aplica[/b] cu privire la sarcina probei. Aceste doua prevederi din NCPC si din ... (vezi toată discuția)
Decadere din proba (martori si inscrisuri) smeagull smeagull Buna ziua, Sunt parat in prima cauza pe noul Cpc. Recunosc ca nu sunt familiarizat cu noua procedura. Cauza e litigiu de munca. Problema: reclamantul ... (vezi toată discuția)
Lnvocarea exceptiei de decadere FRD FRD este instanta obligata sa invoce din oficiu exceptia de decadere din dreptul de a depune probe daca intr-un litigiu de munca parata a aratat prin intampinare ... (vezi toată discuția)