Intimata a invocat exceptia prescriptiei dreptului la actiune... scriiind doar ca cererea trebuia facuta in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
In raspunsul la intampinare scriu:
Veti constata, in primul rand, ca, in invocarea acestei exceptii, intimata incalca prev. art. 10 alin (1) C.pr.civ, care impune părţilor obligaţia să-şi probeze pretenţiile şi apărările.
Cu privire la pct. 1 se invoca prev. art. 268 alin. 1 lit. c) Codul Muncii. Trecand peste faptul ca prevederile respective nu au aplicabilitate in cauza (vezi pct. 2.1-2.3 mai jos), textul de lege prevede: termenul de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.
Or, potrivit art. 294 C.pr.civ, cel care face o susţinere în cursul procesului trebuie să o dovedească. Veti constata ca intimata nici macar pe cale de prezumtie nu a aratat data nasterii dreptului la actiune, în termenul prevăzut de lege.
Pe cale de consecinta, urmeaza sa constatati nulitatea acestei exceptii invocate, potrivit art. 174 alin. (2) – incalcand norma de ordine publica prevazuta la art. 10 alin. (1) si art. 294 C.pr.civ, un veritabil principiu al dreptului civil, precum si decăderea pârâtei din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, fata de prev. art. 177 alin. (2), raportat la art. 208 alin (2) C.pr.civ.
Ok, si intrebarea Dvs. este ....?
Atentie, e art. 249, nu 294 din CPCiv. Nu stiu daca ati transcris gresit Dvs (ceea ce e scuzabil) sau asa a scris instanta (ceea ce poate sa ridice probleme).
Deci, intrebarea...?
Deci intrebarea este daca pot
la primul termen
sa invoc nulitatea exceptiei prescriptiei, pe care o va invoca intimata,
in temeiul rationamentului de mai sus?
Nu sunt consilier juridic sau avocat, dar, ca si consultant, am lucrat in pregatirea dosarelor de litigii de munca.
Eu as vedea aspectul mai simplu: dincolo de 249 CPC pe care il invocati cu deplina dreptate, mai este art. 272 din Codul muncii, pe care l-as folosi in primul rand - si abia apoi 249. De ce/ pentru ca 272 CM imi spune ca intr-un litigiu proba e a angajatorului, chiar daca reclamant e salariatul, in vreme ce 249 CPC imi spune ca angajatoul face proba lui, salariatul pe a lui. Daca cititi 272 CM veti vedea diferenta.
In rest, pe subtilitati avocatesti... ii las pe avocati. Poate raspunde vreun coleg.