O SC (prestator) incheie un contract de servicii cu SC X prin administrator unic SC Y.
Contractul prevede ca SC prestatoare sa emita factura catre administrator unic SC Y , iar acesta din urma sa refactureze catre SC X .
Este legal?
Bună ziua. Din punctul meu de vedere, fie că vorbim de un administrator statutar persoană fizică ori persoană juridică, contravaloarea serviciilor prestate se suportă din patrimoniul firmei X. La rândul ei firma Y, având calitate de administrator, nu poate suporta din patrimoniul său contravaloarea serviciilor ce fac obiectul contractului încheiat între prestator și firma X.
Contractul de care face-ți vorbire, din punctul meu de vedere este unul atipic, ținând seama de calitatea firmei Y, administratorul firmei X, și de modul de operare, respectiv banii ies din patrimoniul firmei Y și urmează a se emite factură către firma X pentru ca în final bani să se reîntoarcă în patrimoniul firmei Y.
După clasificarea CAEN cel mai probabil firma ce deține calitatea de administrator să nu poată efectua o astfel de activitate, pentru că în această operațiune nu vorbim de administrare și reprezentare, ci implicit este vizat patrimoniul firmei Y printr-o activitate.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.