avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit

Imi cer scuze pentru ca imi repet intrebarile, dar treburile au evoluat intr-un mod neplacut intre mine si angajator. Situatia este urmatoarea :
Am lucrat la o firma in perioada 08.01.2014-30.06.2014, in acea perioada nu am primit nicio zi de concediu si nici compensarea in bani. Apoi de la 01.08.2014 pana in prezent m-am angajat la aceeasi firma dar cu alt C.I.M....in data de 01.08.2015 am primit preaviz de concediere din cauza restrangerii activitatii firmei, urmand ca contractul meu sa inceteze incepand cu data de 01.09.2015.
In actualul contract de munca, scrie ca plata salariului se face in data de 20 a fiecarei luni, dar eu inca nu am primit banii.
Incepand cu data de 01.08.2014 am facut cerere de concediu de odihna si am cazut la comun acord cu angajatorul sa decurca in perioada preavizului de concediere, deci el mi-a oferit aprox 30 zile lucratoare de concediu ( mentionez ca am mai avut si inainte de aceasta perioada concediu).
I-am facut angajatorului cerere pentru a imi acorda compensarea in bani a concediului de odihna din primul contract, dar a refuzat.
Cui trebuie sa ma adresez pentru a recupera acei bani si salariul pe luna Iulie? In conditiile actuale, in care am concediu de odihna toata luna august, o sa imi primesc salariul si pe luna august?
Daca doresc sa il dau in judecata, sunt scutit de taxele de judecata? Am nevoie de avocat sau mi se va acorda unul din oficiu?
Ce documente trebuie sa prezint daca vreau sa merg la ITM si la tribunal?

Si ce se intampla daca dupa ce fac sesizarea la ITM si il dau in judecata el imi vireaza salariul prin transfer bancar? Se anuleaza plangerile?

Va multumesc !
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
adriancozma25, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 25 August 2015
adriancozma25 a scris:

....
Cui trebuie sa ma adresez pentru a recupera acei bani si salariul pe luna Iulie? In conditiile actuale, in care am concediu de odihna toata luna august, o sa imi primesc salariul si pe luna august?
Daca doresc sa il dau in judecata, sunt scutit de taxele de judecata? Am nevoie de avocat sau mi se va acorda unul din oficiu?
Ce documente trebuie sa prezint daca vreau sa merg la ITM si la tribunal?

Si ce se intampla daca dupa ce fac sesizarea la ITM si il dau in judecata el imi vireaza salariul prin transfer bancar? Se anuleaza plangerile?
Va multumesc !


1 Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Daca dupa ce faceti sesizarea la ITM sau depuneti actiunea la tribunal vi se plateste salariului , atunci :
- la ITM depuneti o instiintare in care le comunicati ca renuntati la sesizare ca ati primit salariul

- la tribunal depuneti o cerere de renuntare la judecata.

3. Pentru actiunea in instanta puteti apela la un avocat numai daca considerati ca nu va descurcati singur.

La cererea de chemare in judecata , atasati doar copie c.i.m. si copie decizie de incetare.
Dar daca primesc salariul, se poate sa nu renunt la sesizarea facuta la ITM, pentru un control asupra firmei?
Nu este obligatoriu sa renuntati la sesizare, insa cred ca sesizarea va ramane fara obiect - ma refer aici numai daca sesizati neplata salariului.
Si pentru compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate ma adresez ITM-ului sau instantei?
Puteti sa va adresati atat instantei de judecata , cat si ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie melaniavasilescu melaniavasilescu Buna ziua, vreau sa dau demisia de la locul de munca. Nu stiu daca mi-i se vor plati zilele de concediu de odihna ramase (am zile si de anul trecut) Cum ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit adriancozma25 adriancozma25 Buna ziua, momentan lucrez la o firma si am intrat in perioada preavizului de concediere. Am lucrat toata luna iulie, iar la CIM am o anexa in care e ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat blackbeautybrother blackbeautybrother Am lucrat cu contract de munca in perioada aprilie 2013-octombrie 2015, timp in care am efectuat partial concediul de odihna aferent fiecarui an. In Decizia ... (vezi toată discuția)