avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna neefectuat

Am lucrat cu contract de munca in perioada aprilie 2013-octombrie 2015, timp in care am efectuat partial concediul de odihna aferent fiecarui an.
In Decizia de incetare a contractului de munca s-au specificat doar zilele de concediu de odihna ramase neefectuate in anul 2015, fara a se face nicio mentiune referitoare la zilele neefectuate in perioada aprilie 2013-decembrie 2014.
Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la plata zilelor de concediu de odihna ramase neefectuate in aceasta perioada si daca da, care sunt pasii de urmat pentru a obtine aceste drepturi banesti.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:48, 4 Noiembrie 2015
Art.146 C.mun.:
....
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In acest caz, angajatorul trebuie sa compenseze in bani si CO neefectuat din perioada aprilie 2013 - decembrie 2014

Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de concediu de odihna neplatite la incheierea cim Anandreea Anandreea Buna ziua, In 2 Decembrie 2015 mi s-a incheiat contractul de munca. La data respectiva aveam 2 zile de concediu de odihna neefectuat aferent perioadei ... (vezi toată discuția)
Referitor la concediul de odihna MMMaris MMMaris Lucrez pentru o companie care isi desfasoara activitatea pe orarul Statelor Unite si in 13 luni nu am avut parte decat de 12 zile de concediu. Am anuntat ... (vezi toată discuția)
Neplata concediu de odihna 2013 emanuel2001 emanuel2001 Buna ziua, Cum rezolv daca firma la care am lucrat nu mi-a platit concediu de odihna pe 2013 si nici nu mi-am luat acest concediu. Refuza sa imi dea ... (vezi toată discuția)