avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Referitor la concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Referitor la concediul de odihna

Lucrez pentru o companie care isi desfasoara activitatea pe orarul Statelor Unite si in 13 luni nu am avut parte decat de 12 zile de concediu. Am anuntat conducerea de nevoia a inca 5 zile dar de fiecare data mi s-a spus ca altii au si ei nevoie sau ca vom vedea din moment ce volumul de munca este destul de mare.
Nici luna viitoare nu va exista aceasta sansa pentru concediu din moment ce se doreste in mod expres ca nimeni sa nu aiba concediu in luna decembrie. Cand intrebam ce se va intampla cu celelalte zile, ni se spune ca se vor reporta in urmatorul an.
1) este legal sa-mi fie refuzata fiecare incercare de a avea cateva zile de concediu?
2) este legal daca nu primesc concediu sa cer sa mi se compenseze concediul neefectuat?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 11 Ianuarie 2014
MMMaris a scris:

.....
1) este legal sa-mi fie refuzata fiecare incercare de a avea cateva zile de concediu?
2) este legal daca nu primesc concediu sa cer sa mi se compenseze concediul neefectuat?

Multumesc anticipat



Potrivit dispozitiilor art.146 (3) C.mun., angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Doctrina si jurisprudenta apreciaza ca salariatul are dreptul la plata unei despagubiri egale cu indemnizatia de concediu care i s-ar fi cuvenit daca ar fi beneficiat in natura de concediu de odihna. Asadar, nu este vorba despre inca o ipoteza de compensare in bani a concediului de odihna, ci despre un caz particular de raspundere a angajatorului.

In cazul in care angajatorul nu a acordat concediul de odihna nici pana la sfarsitul anului urmator salariatului care intr-un an calendaristic nu a efectuat integral concediul de odihna la care avea dreptul, va fi obligat sa-l despagubeasca pe acesta cu o suma egala cu indemnizatia de concediu pe care ar fi trebuit sa o plateasca salariatului daca i-ar fi acordat in natura concediul la sfarsitul anului urmator celui in care trebuia efectuat. (Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, Prezentare de ansamblu si observatii critice asupra noului Cod al muncii, in Dreptul nr. 4/2003, p. 58)

Scopul pentru care a fost instituit concediul de odihna reclama efectuarea acestuia anuala. Prin exceptie, daca nu a fost posibila acordarea in anul respectiv, concediul se va acorda in anul urmator, iar daca nu se se intampla nici acest lucru, angajatorul va fi obligat sa acorde salariatului o despagubire egala cu indemnizatia de concediu la care ar fi avut dreptul salariatul in cauza. (Curtea de Apel Constanta, sectia civila, minori si familie, litigii de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 393/CM din 6 noiembrie 2007, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2008, pag. 140)

CO neefectuat nu poate fi compensat în bani decat numai în cazul un care se încetează raportul de munca.
Mai am inca 10 zile de concediu de pe 2013. Daca mi-as da demisia, as fi compensat pentru acele zile sau ar trebui sa renunt din start la ele?
Inca odata multumesc anticipat de raspuns
Daca va dati demisia, angajatorul este obligat sa va compenseze concediul de odihna neefectuat pe 2013 si cota parte din cel aferent anului 2014 pana la incetarea CIM.
Daca nu face acest lucru, puteti reclama la ITM, care va amenda angajatorul, dar va trebui sa deschideti actiune in instanta pentru recuperarea banilor.
ITM-ul nu poate amenda un angajator pentru neplata salariilor. Nu exista asa ceva in legslatie.

Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu neefectuate la incetare contract munca Michaela2014 Michaela2014 Buna ziua, In decembrie contractul de munca imi va inceta pentru a intra in concediu de crestere copil ( actual sunt in concediu lauzie). Am zile de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna pe 3 ani in urma vasilemb vasilemb Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul sa solicit concediul de odihna din ultimii 3 ani, in cazul in care nu l-am efectuat in toata aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat blackbeautybrother blackbeautybrother Am lucrat cu contract de munca in perioada aprilie 2013-octombrie 2015, timp in care am efectuat partial concediul de odihna aferent fiecarui an. In Decizia ... (vezi toată discuția)