avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Solutie contestatie la executare
Discuție deschisă în Executare silită

Solutie contestatie la executare

Buna seara,va cer parerea in legatura cu solutia data de catre instanta intr-o contestatie la executare - prescriptie
Dosar de executare X finalizat in mai 2011 cu actul de adjudecare,a existat in 2011 contestatie la executare pt actele din dosarul X dar aceasta a fost respinsa iar cererea pentru suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei a fost si aceasta respinsa.
In noiembrie 2014 se deschide dosar de executare Y la alt executor ,debitorul primeste somatie si face contestatie la executare pe motivul ca s-a prescris dreptul de a cere executare silita deoarece ultimul act de executare a fost in mai 2011 si de atunci nu a mai primit nimic in legatura cu dosarul X si a inteles ca dosar X s-a perimat.
Creditorul motiveaza ca nu s-a implinit prescriptia deoarece el a suspendat de buna voie executarea silita pana la rezolvarea contestatiei din 2011 si aduce proces verbal de incetare executare din dosarul X emis in februarie 2013 in care se precizeaza ca executarea inceteaza din lipsa de bunuri fara a fi precizat ce parte de obligatie a fost executata.
Debitorul nu a stiut de existenta acestui proces verbal de inchidere dosar de executare si nu a primit un exemplar.
In dosarul de executare X din luna mai 2011 pana in luna februarie 2013 nu mai exista nici un act ,nici o cerere de poprire conturi,nici macar o cerere de staruinta ...absolut nimic.
Instanta a respins contestatia la executare pe motiv ca procesul verbal de incetare executare este un act de executare ce a intrerupt prescriptia.
Stiu sigur ca nu s-a mai interesat creditorul de executare pana in 2014 ,procesul verbal de inchidere dosar de executare din cauza lipsei de bunuri nu are temei cat timp din mai 2011 si pana in februarie 2013 nu s-a mai verificat daca mai are bunuri debitorul si nu s-a pus poprire pe conturi si nici nu este corect intocmit deoarece nu specifica ce parte a obligatiei a fost realizata.
Hotararea se poate ataca cu apel,cum poate motiva debitorul apelul,poate depune si copie dupa dosarul de executare X ca sa arate ca nu s-a mai facut nici un act de executare in perioada mai 2011-februarie 2013 si astfel dosarul a fost perimat ,sa dovedeasca faptul ca nu i-a fost comunicat procesul verbal de inchidere si nici nu s-a mai interesat nimeni daca are bunuri ce pot fi executate sau conturi?
Cum apreciati solutia instantei?Executorul judecatoresc a procedat corect intocmind procesul verbal de inchidere executare din lipsa de bunuri la aproape 2 ani de la ultimul act de executare si in lipsa verificarii existentei eventualelor bunuri sau conturi?
Va multumesc ,orice parere,sfat imi este de ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
tatiana28, utilizator
Cel mai recent răspuns: tatiana28 , utilizator 22:03, 26 August 2015
Opinia mea este ca, solutia instantei este grestia.
Art.708.Suspendarea prescriptiei.NCPC(3)"Prescriptia nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor."
Soluția Instanței este în mod evident corectă.

Pentru această situație trebuia schimbată strategia de atac, în momentul luării la cunoștință de actul de executare nou din dosarul vechi.
Buna seara ,multumesc pentru raspunsuri,din pacate am aflat de procesul verbal de inchidere dosar X abia dupa ce a fost respinsa contestatia deoarece cand a fost introdusa nu ne-am gandit ca ar mai putea exista altceva in dosarul de executare X din moment ce nu am mai primit nimic,procesul verbal de inchidere executare nu trebuie comunicat si debitorului?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere certificat de grefa in vederea stoparii executarii silite ancut75 ancut75 Constată perimată executarea silită derulată de Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti. Anulează actele de executare întocmite ... (vezi toată discuția)
Solutie contestatie la executare tatiana28 tatiana28 Buna seara. Va rog din nou sa ma ajutati . Contestatie la executare-prescriptie ,ultimul act de executare : proces verbal de adjudecare mai 2011 - dosar ... (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silita dosare din 2012. debitor insolvabil. prestaconty prestaconty Buna ziua. Administratorul unei societati care a ramas cu credite neachitate la banca are 3 dosare de executare silita din anul 2012. In aceasta perioada nu a ... (vezi toată discuția)