In acest moment ma aflu in concediu de crestere copil, urmand ca fetita sa implineasca doi ani in data de 5 noiembrie 2015. In acelasi timp sunt si insarcinata cu cel de-al doilea copil care ar urma sa se nasca in in jurul lui 11 noiembrie 2015. Mentionez de asemenea ca la momentul intrarii in Concediul de Crestere Copil 1 activam ca PFA, pe care l-am suspendat.
Cei de la Protectia copilului mi-au spus ca ar trebui cu o luna inainte ( adica in octombrie) sa imi redeschid PFA-ul si dupa aceea sa intru in concediu prenatal.
Dupa ce imi redeschid PFA-ul trebuie sa ii cer doctorului de familie Certificat de maternitate cu care sa ma prezint la Casa de Sanatate si dupa aceea sa revin la ANAF pentru a ma suspenda din nou?
Va rog mult daca ma puteti lamuri cu pasii pe care ar trebui sa ii urmez ca PFA pentru a putea beneficia in continuare de indemnizatie, avand in vedere ca se obtin tare greu informatii la administratiile financiare.
Va multumesc.
1. - Veti primi indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC1) pana inclusiv in ziua de 5 noiembrie 2015.
- Incepand cu data de 6 noiembrie ar trebui sa reluati activitatea ca PFA.
2. Deoarece al doilea copil se va naste tot in luna noiembrie dvs. veti beneficia de indemnizatie pentru CCC2, fara sa mai reluati activitatea, deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) dvs. ati avut indemnizatie pentru CCC1 adica va incadrati in prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...
4. Vreau sa spun ca nu mai este nevoie sa reluati activitatea si sa intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) deoarece indepliniti deja conditiile pentru a beneficia de CCC2 si indemnizatia aferenta.
5. Daca doriti un raspuns oficial va adresati in scris, pe e-mail, la AJPIS (cea care v-a platit indemnizatia pentru CCC1) sau la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Multumesc mult pentru raspuns si ma voi adresa si in scris acolo unde m-ati indrumat.
As mai avea o nelamurire. Decizia pe care am primit-o de la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala precizeaza ca indemnizatia se acorda incepand cu 01.01.2014 ( fetita s-a nascut in 5 noiembrie 2013) iar cei de la Protectia Copilului ,unde am intrebat de continuitate, mi-au spus ca ultima luna ar trebui luata de tata ( tatalnu doreste acest lucru) si deci prin urmare eu ar trebui sa imi incep activitatea, adica sa imi redeschid PFA-ul, incepand cu 5 octombrie.