avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Tamponare auto in curtea unei firme
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Tamponare auto in curtea unei firme

Lucrurile sau desfasurat in felul urmator :
Eu intru in curtea firmei cu masina de serviciu in interes de serviciu , parchez masina in parcare intru in hala firmei ies ma urca in masina pornesc ma uit in oglinzi si dau cu spatele si ma opresc brusc in ceva dau inainte sa vad in ce m-am oprit si surpriza cineva sa gandit sa parcheze masina in spatele dubei mele desii era loc liber pentru a parca 20 de masini dar respectivul a decis sa o lase pa o distanta mai mica de 1 m in spatele masinii mele .
Bun acum cine e vinovat ?
Tipul suna la politie , primeste raspuns ca politia nu are nici o treaba pentru ca e proprietate privata . Eu zic ca nu ma consider vinovat si am plecat ., am oprit la accidente usoare pentru a anunta accidentul ca sa stau fara griji , ii explic politistului cum ma aflam eu in curtea firmei x si cum a venit cineva si a parcat in spatele meu blcandu-ma .. etc . la care politistul imi spune ca nu ma poate ajuta deorece accidentul a fost savarsit intr-o incinta privata si ca trebuie sa merg la administratorul firmei ca doar el poate incheia un proces verbal de constatare . acum eu am plecat linistit acasa, Peste doua saptamani primesc un telefon cu nr. privat se recomanda un domn del la politia rutiera si cum ca trebuie sa ma duc la politie pentru declaratie si sa am si actele mele buletin si permis precum si actele masinii la mine . I-am explicat ca am fost la politie sa declar accidentul iar politistul de serviciu mi-a spus ca nu se aplica codul rutier in incinta firmei x .
Acum tot primesc telefoane de la domnul politist care insista sa ma duc la sectie ba ciar ma ameninta cu amenda pentru neprezentare la citatia telefonica >
Acum ce ar trebuii sa fac in cazul asta ?
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 10:47, 27 August 2015
Daca aveti o duba nu va ajuta cu nimic oglinzile. Mergeti la politie si vedeti ce vor. Accindentul producandu-se in incinta unei societati private nu se aplica codul rutier ci codul civil.
Vinovatia pentru incident va apartine. Cand plecati cu masina sunteti obligat sa va asigurati. Mergeti la Politie sa vedeti daca intr-adevar apelurile sunt de la ei si lamuriti problema.
Dar m-am asigurat numai ca masina fiind parcata exact in spatele masinii mele blocandu-ma astfel in parcare nu sa vazut in oglinzi iar dansul a parcat neregulamentar .
Deci nu credeti ca e culpa comuna ?
Si ce treaba are politia rutiera daca tamponarea s-a intamplat in curtea firmei x ?
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
marin13, utilizator
De ce nu apelati la asigurarea RCA?

Norma ASF nr.23/2014, la art. 26 pct (2) arata ca:

(2) Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul - pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri până la limita de despăgubire prevăzută în poliţa de asigurare RCA pentru:

1. prejudiciul produs de dispozitivele sau instalaţiile cu care a fost echipat vehiculul, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a ataşului tractat de vehicul;

2. prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat, inclusiv în cazurile în care la data accidentului conducătorul vehiculului:

a) a condus vehiculul fără consimţământul explicit sau implicit al asiguratului;

b) nu este titularul unui permis care să îi dea dreptul să conducă vehiculul respectiv;

c) nu a respectat obligaţiile legale de ordin tehnic cu privire la starea şi siguranţa vehiculului respectiv;

3. prejudiciul produs prin fapta lucrului, când prejudiciul îşi are cauza în însuşirile, acţiunea sau inacţiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentală a substanţelor, materialelor sau a obiectelor transportate;

4. prejudiciile produse ca urmare a vătămării corporale sau decesului membrilor familiei asiguratului sau membrilor familiei conducătorului auto, cu excepţia despăgubirilor solicitate de către conducătorul auto vinovat de producerea accidentului;

5. prejudiciile provocate terţilor, drept consecinţă a deschiderii uşilor vehiculului, în timpul mersului sau atunci când vehiculul este oprit ori staţionează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranţa deplasării celorlalţi participanţi la trafic.

Succes!
NU are importanta unde s-a p[rodus accidentul, pe drumul public sau in incinta unei firme.
Daca in spatele dubei era o persoana cum ati fi justificat accidentul? Ca nu avea ce sa caute acolo?

Alte discuții în legătură

Asiguratul nu isi asuma raspunderea civila rca FearS FearS Pe scurt, am parcat masina in benzinarie. In spatele masinii era semnul INTERZIS, nu l-am depasit, si mi`am gasit masina lovita in partea din spate-stanga cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in strainatate maryan27 maryan27 Buna ziua. Lucrez in Germania de cateva luni. In urma cu cateva zile am suferit un accident rutier. Mai exact, am fost lovit de o masina in timp ce coboram din ... (vezi toată discuția)
Prejudiciatul are itp expirat, poate sa faca reparatiile pe rca vinovatului herion herion Buna ziua, Acu cateva zile am fost lovit destul de rau. Domnisoara vinovata are RCA. Din pacate am descoperit ca am uitat sa-mi fac ITP-ul. Firma de ... (vezi toată discuția)