Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca se poate care este varsta legala de pensionare pentru femei?
Cand atinge varsta legala se incheie automat contractual de munca si pentru a continua activitatea, dupa caz trebuie incheiat alt contract? Care este procedura legala?
Cu gandul la "viteza melcului turbat" cu care unele case de pensii de sector nu spun "care este", elaboreaza actele premergatoare inaintarii deciziei de pensionare, care decizie este livrata destinatarului cu "viteza altui merc turbat" prin ce curier postal livreaza casele teritoriale de pensii, pot sa spun ca sunt terifiata de gandul ca voi trece si eu printr aceste "furci caudine" ale pensionarii! :((
Va multumesc anticipat,
1. - Varsta standard de pensionare pentru femei este prevazuta in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Anexa nr.5 si este in functie de luna si anul nasterii.
- Tot in Anexa nr.5 sunt prevazute si stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare.
2. - La data cand o persoana implineste varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare angajatorul ii va inceta de drept contractul individual de munca (CIM), conform art. 56 alin. (1), lit. c) din Codul muncii.
- Cu aceeasi data i se poate incheia un alt CIM.
3. Din Codul muncii:
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...
4. Spuneti luna si anul nasterii si va spun varsta standard de pensionare precum si stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare.
Multumesc stimate domn, sunteti foarte amabil mi-ati mai clarificat si in alte mesaje pe forum nelamuririle....stiti eu conditiile de varsta pentru pensionare la cerere fara penalizare le-am cam indeplinit, (62 ani si 42 ani de munca, an pe an, fara grupe ) eu ma gandeam la noua hotarare de guvern ...HG nr. 566/15.07.2015 ale carei anexe s-au publicat in Monitorul Oficial nr 619 bis si care nu le-am vazut pe net sau programele legislative la care am acces.....
Toate monitoarele oficiale, deci și bisurile, pot fi vizualizate în varianta electronică a Monitorului Oficial (e-Monitor) o perioadă de zece zile de la data apariției lor. Din păcate, acum e prea târziu ca să mai puteți vizualiza conținutul monitorului oficial pe care îl doriți. Probabil că, mai târziu, o să îl găsiți pe Google. Programele legislative nu au bisuri.