avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum o pot evacua pe cumnata mea din casa parintilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum o pot evacua pe cumnata mea din casa parintilor

Buna ziua,
povestea este lunga.
In casa parintilor mei sta fratele meu impreuna cu cumnata(mentionez ca doar tata mai traieste). Ei s-au casatorit in 1993. Casa in care stau este a parintilor rezultata in urma demolarii in 1987. Dupa 1990 s-a dat drumul la cumpararea locuintelor. Dupa nunta fratelui meu (nunta facuta pe cheltuiala lui) parinti au hotarat sa cumpere ei casa ca lor le va ramane dupa decesul lor. Dar pentru ca in acte erau parintii mei chitanta a fost facuta pe numele tatalui.
Dupa foarte multi ani fratele s-a hotarat sa bage divort in urma unei relatii extra conjugale a cumnatei mele.
Intrebarile sunt:
1. Cumnata are drept la casa atata timp cat chitanta este pe numele tatalui?
2. Cum o pot evacua din casa parintilor pana cand se termina divortul pentru ca a devenit agresiva verbal iar tata si fratele nu o mai suporta datarita comportamentului ei.
Multumesc anticipa.
Cu deosebita stima,
Niculina Dumitrescu
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:25, 13 Iulie 2009
Cumnata nu are drepturi asupra loicuintei , doar daca si-a adus vreun aport financiar pentru imbunatatiri pri n care a sporit valoarea imobilului si poate dovedi acest lucru. Dasca este violenta , va puteti adresa politiei care va dispune unele masuri.
Sincer, n-am inteles foarte bine cine e proprietarul casei, si despre ce chitanta e vorba...
Politia nu se poate implica pentru ca nu are un cadru legal.
1. Cumnata nu are niciun drept de proprietate asupra casei de locuit, fost domiciliu conjugal, eventual un drept de creanta daca a contribuit la efectuarea unor investitii ale imobilului.
2. Numai sotul acesteia care divorteaza de ea poate solicita evacuarea cumnatei dv. si a sotiei sale pe baza unei ordonante presedintiale, avand in vedere comportamentul reclacitrant al acesteia, comportament care trebuie dovedit in instanta pentru a apela la aceasta institutie de drept a ordonantei presedintiale care se judeca in regim in urgenta si nu prejudeca fondul cauzei. In caz contrar, va introduce o actiune de evacuare pe drept comun pentru evacuarea toleratei care nu va mai avea statutul de sotie a reclamantului. ;)
ordonanta presedintiala se poate invoca doar daca procesul de divort este pe rol .
in ceea ce priveste imobilul , fiind proprietatea tatalui dvs, cumnata nu are nici un drept.
asa cum v-a spus colegul meu, poate invoca eventual un drept de creanta in ceea ce priveste imbunatatirile aduse imobilului .
si asta doar in situatia inc are-si poate dovedi aportul banesc privind aceste imbunatatiri .
Si, mai mult, dreptul de creanta nu da dreptul creditoarei de a locui in imobil, ci eventual de a solicita un dreăt de retentie asupra imobilului pana la data cand va fi despagubita cu cval. contributiei sale la investitiile facute bunului imobil. Acest drept de retentie nu se acorda de drept ci trebuie solicitat instantei, fie pe cale principala, fie pe calea cererii reconventionale. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mariw mariw buna ziua. am 20 de ani,locuiesc cu parinti si cu bunica,bunicul meu a plecat din casa,acum traind in concubinaj cu alta femeie. acum vrea sa ne evacueze ... (vezi toată discuția)
Evacuare tolerat ankasylva ankasylva Buna ziua,va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz : Dupa divort,un cuplu continua sa traiasca in concubinaj,locuind in casa parintilor baiatului, ambii ... (vezi toată discuția)
Evacuare nero2009 nero2009 In urma cu 10 ani tatal meu, sora mea si cu mine in baza legii 112/1995 am cumparat imobilul nationalizat in care locuim. Eu si sora mea am fost giranti iar ... (vezi toată discuția)