avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de camioane In Polonia
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de camioane In Polonia

buna ziua , sotul meu e sofer pe camion si a avut un accident dar nu el a fost vinovat , el era oprit la semafor si unu alt camion l-a lovit din spate având viteza de 60 la ora efectiv nu cred ca cel care l-a lovit pe sotul meu a văzut ca sotul meu era oprit , acum sotul meu e blocat in Polonia , șeful lui nu merge dupa el , v-a merge dar nu stiu cand , eu vreau sa stiu daca ma puteți ajuta sa imi răspundeți cine v-a plăti pentru pierderile soțului meu, vreau sa știți ca ma bucur ca nu a pățit nimicdesi l-a dus salvarea fiindcă a avut o lovitura la cap, dar in rest nu , acum camionul soțului e distrus, noi nu știm ce trebuie sa facem si ce drepturi are sotul meu, camionu fiind distrus e clar ca nu mai poate face curse , noi vrem sa știm cine plătește pentru pierderile noastre si ce drepturi are, patronul soțului a spus ca il bagă pe accident de munca dar nu știm nimic concret , eu vreau sa stiu exact ce trebuie sa facem noi, precizez ca șoferul care l-a lovit are o reputație destul de urâta se aude ca s-ar fi si drogat , oare are un asemenea om dreptul sa fie sofer profesionist
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:41, 28 August 2015
Angajatorul trebuie sa raporteze producerea evenimentului la ITM din judetul unde este inregistrata firma, urmand ca ulterior cercetarii efectuate a evenimentului produs in Polonia de catre politia poloneza si institutia care se ocupa de securitate si sanatate in munca a statului polonez din teritoriul unde s-a produs evenimentul, sa se intocmeasca dosar de cercetare si in Romania.
Daca evenimentul produs se inregistreaza ca accident de munca, concediul medical primit de catre sofer se plateste din Fondul unic national pentru AM si BP la care cotizeaza toti angajatorii din Romania in baza Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP.
Evenimentul produs trebuie comunicat de catre angajator/ reprezentantul sau in Polonia si la ambasada Romaniei din Polonia si la firma ssm din Polonia, din teritoriu. Trebuie sa se tina legatura cu cele doua organisme plus politia poloneza pentru a se intra in posesia dosarului de cercetare. Ambasada/ consulatul Romaniei in Polonia poate tine aceasta legatura cat mai strans.
Pentru repararea vehiculului, angajatorul trebuie sa ia legatura cu firma de asigurari.
In mod normal, toate cheltuielile care tin de transportul in tara si reparatia autovehicului, respectiv cheltuielile soferului cu sanatatea, cazarea, masa, etc. trebuie suportate de catre asigurator si eventual de catre angajator (in functie de polita de asigurare si prevederile din contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma si/ sau contractul individual de munca al soferului.
Angajatorul trebuie sa asigure la zi, cheltuielile soferul pe perioada cat este blocat in Polonia - diurna, cazare, masa si alte prevederi din Contractul colectiv de munca si/ sau Contractul individual de munca al soferului. Ulterior aceste cheltuieli pot fi recuperate de angajator de la firma de asigurari a masinii/ soferului/ transportului.
Soferul sa intre in posesia tuturor documentelor medicale emise de catre spitalul polonez unde a fost dus soferul (adresa spitalului cu precizarea conditiilor in care a fost adus la urgenta, fisa de la urgenta cu traumatismele suferite si tratamentul aplicat, dupa caz - fisa medicala de spitalizare, etc.), respectiv a tuturor documentelor de plata - hotel, masa, medicamente, etc.
Pentru astfel de activitati (sofer transport international), angajatorii pot incheia asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale cu firme de asigurare pentru un numar de ... soferi sau asigurari nominale (alta asigurare decat cea obligatorie mentionata de Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2002). De aceasta asigurare beneficiaza, dupa caz, firma si/ sau asiguratul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca almasanaurelian almasanaurelian buna ziua,sotia mea a avut accident auto in timp ce era dusa acasa de la munca de un angajat din personalul de conducere de la firma unde lucreaza.a fost ... (vezi toată discuția)
Accident munca Costy15 Costy15 Sunt sofer de tir,si in cursul zilei de vineri am descarcat camionul la o firma in germania ,in timpul descarcari am alunecat din remorca am cazut si am ... (vezi toată discuția)
Accident de munca in strainatate ab1989 ab1989 Lucrez de o luna ca sofer de tir. In data de 29 februarie 2016 in Cehia, in timp ce veneam din Germania spre Romania, colegul meu care era la volan in acel ... (vezi toată discuția)