Copilul s-a nascut pe data de 26.08.2015, iar tatal, salariat, ( mama nu a lucrat ), doreste suspendarea CIM incepand cu 01.09.2015 pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.
Intrebarea mea este urmatoarea:
- in adeverinta privind veniturile realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului este si luna nasterii copilului, adica luna august 2015.
- statul aferent lunii august 2015 se intocmeste pana in 15 septembrie 2015, adica eu nu ii pot elibera aceasta adeverinta la inceput de luna septembrie.
- o sa fie vreo problema la depunerea dosarului pentru a beneficia de CCC, daca o sa fie depus dupa 15 septembrie 2015?
OUG 111/2010
art.15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile
lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)-c).
Asadar, tatal are la dispozitie un termen de 60 de zile lucratoare de a depune dosarul pentru indemnizatie. Termen care incepe sa curga de la data nasterii copilului (26.08.2015).
In speta, nu are nicio problema daca dosarul se va depune imediat dupa data de 15.09.2015.
1. - Daca mama nu are serviciu si poate sta acasa cu copilul atunci tatal poate beneficia direct (fara sa intre in concediu crestere copil) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului (deoarece mama nu a beneficiat de conecdiu de maternitate) si pana ce acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- De asemenea va mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la varsta de 18 ani.
2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie: Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 3
...
(6) Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.
4. - Daca tatal se decide sa intre in CCC puteti face suspendarea CIM cu 01.09.2015 iar tatal are timp sa depuna actele la Primarie in termen de 60 de zile lucartoare de la data de 01.09.2015.
- Varianta cu stimulentul de insertie este mai favorabila din punct de vedere financiar.
- Multumesc frumos de raspuns, dl. Valeriu!
- Ii explicasem deja si varianta, care e mai avantajoasa, cu obtinerea stimulentului de insertie si totodata sa si lucreze.
As mai avea nevoie de o lamurire: - poate reveni la serviciu dupa 3-4 luni de CCC ?
- daca da, pe ce perioada trebuie facut cererea
de suspendare cim pentru CCC?
Multumesc si o zi buna !
1. Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an si reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de la data reluarii activitati si pana implineste copilul 2 ani.
2. - Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 2 ani si reia activitatea dupa ce implineste copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de la data reluarii activitati si pana implineste copilul 2 ani.
- Poate relua activitatea si inainte de a implini copilul 1 an dar va beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an si pana va implini 2 ani.
3. - Cererea pentru suspendarea CIM pentru a intra in CCC se face de la inceput pentru pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului.
- In timpul CCC salariatul poate reveni oricand la serviciu si poate oricand sa reintre in CCC.
Crestere copil-tatal
ema2014
Daca se opteaza ca tatal copilului sa merga in crestere copil se mai iau in calcul cele 42 de zile dupa nasterea copilului sau se face suspendarea cu data ... (vezi toată discuția)
Ccc tata
maria_corina29
am un coleg care vrea sa intre in ccc. sotia nu are venituri, nu este asigurata. care sunt pasii pe care tre sa-i parcurga? tre sa astepte cele 42 de ... (vezi toată discuția)