avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfaturi urgente - caz complicat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfaturi urgente - caz complicat

Buna ziua!
Va cer parerea intr-un caz destul de complicat!
Mama are 2 copii. Fratele face act de v-c cu drept de uzufruct pt. mama. Mama depinde de unul dintre copii deoarece este bolnava.
Fratele acum se razgandeste: nu mai vrae sa aiba grija de mama. Sora trebuie sa o ia la ea, in alt oras.
El vrea ca mama sa ii cedeze uzufructul lui ca sa fie proprietar si sa ii dea o 1/2 din apartament surorii care sa o intretinape mama lui.
Vrea sa incheie o conventie prin care sora renunta la alti bani/alte pretentii.

Care este forma cea mai buna in care se poate rezolva acest caz pornind de la situatia existenta: fratele are nuda proprietate iar mama uzufructul????????

Asta in conditiile in care mama va ramane la sora definitiv...........

Multumesc
Cel mai recent răspuns: julixu , utilizator 02:48, 6 Octombrie 2005
Solutia cea mai buna este cea a anularii contractului de vanzare cumparare, incheiat intre mama si frate, pentru ca ulterior mama sa poata incheia un nou contract cu o persoana serioasa care sa o ingrijeasca cu adevarat. Av. C.S.
Anularea prin ce metoda se va face?
Ma intereseaza rezolvarea cea mai rapida si mai putin complicata avand in vedere urmatoarele: apartamentul este in alt oras; pe mama o aduc la mine acasa.

Am inteles ca daca mama ii poate ceda doar beneficiul uzufructului nu dreptul ca atare.... deci de i-ar conveni lui o astfel de situatie ?
Anularea se va face pe cale judecatoreasca. Va puteti angaja un avocat in orasul in care se afla imobilul iar acesta va va reprezenta interesele.
Av.C.S.
Solutiile sunt 2 :
1. mama vinde uzufructul fratelui, iar acesta vinde sorei 1/2 din ap.
2. mama vinde uzufructul direct sorei ( dar aici trebuie vazut ce fel de uzufruct are - viager, pe o perioada determinata sau determinabila, etc..)

In primul caz sora va fi proprietara pe 1/2 din ap, iar in al doilea caz va fi proprietara doar pe uzufruct dar asupra intregului ap.

Alte discuții în legătură

Cedare apartament fara riscuri ulterioare alexsoby alexsoby Buna ziua!!! Am o problema si sper sa gasesc la dumneavoastra rezolvarea. Parintii mei detin o locuinta....mai precis tatal meu este proprietarul unui ... (vezi toată discuția)
Act v-c ilegal facut de notar bobita27 bobita27 Buna ziua, As dori ca cineva sa ma poata ajuta cu niste informatii precise! Cazul este urmatorul: mama mea in varsta de 64 ani, paralizata, cu ... (vezi toată discuția)
Probleme de impartire a averii dupa decesul mamei pika75 pika75 Buna seara! Situatia mea este urmatoare: parintii mei au fost proprietarii in egala masura a unui apartament de 4 camere. In 2006 a murit mama mea, iar la ... (vezi toată discuția)