avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cic tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cic tata

tatal unui copil rezultat dintr-o relatie de concubinaj este obligat sa stea o luna (30 de zile )sau este valabil pentru familile biparentale
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:02, 29 August 2015
Da, tatal copilului are optiunea de a intra in CCC cel putin o luna, indiferent daca este sau nu casatorit cu mama copilului.
Daca nu solicita acest lucru, in cazul in care indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.

Daca nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.

Potrivit art.8 alin.1 din OUG 111/2010, de indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Asadar, textul de lege nu face distinctie daca parintii sunt sau nu casatoriti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
pe 15 septembrie copilul face 2 ani eu sunt insarcinata in 4 luni dar nam stiut de aceasta ultima luna care se acorda concediu tatalui .revenirea din crestere copil la locul anterior de munca este pe 16 septembrie.spuneti-mi va rog in cazul in care statul nu ma plateste pentru aceasta ultima luna cum se va calcula indemnizatia pentru urmatorul copil pe care il voi avea(se va naste la sfarsitul lui febroarie neavand continuitate 12 luni de venit anterior nasteri.
1. Daca tatal copilului (inregistrat in certificatul de nastere a copilului) indeplineste conditiile pentru e beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci, fie ca intra sau nu o luna in CCC, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.

2. - In aceasta luna dvs. puteti relua activitatea si puteti avea venituri ca va vor ajuta sa beneficiati de CCC2.
- In cele 12 luni eligibile intra si lunile in care ati fost in CCC1 (pentru primul copil).

3. - Daca nu ati reluat activitatea pe data de 16 august 2015 puteti relua si acum activitatea pentru a avea venituri in luna septembrie (macar o perioada din acaesta luna) si astfel veti beneficia de CCC2.
- Apoi veti benficia de concediu de maternitate (126 d zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pentru al doilea copil si apoi de CCC2.

4. Chiar daca veti avea o intrerupere in luna august se aplica prevederile din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

concediul crestere copil sinziasofiei sinziasofiei Buna ziua. Sunt in concediu crestere copil pentru un an de zile. Tatal trebuie sa stea si el o luna, dar inainte de a se nasta copilul a stat o luna in ... (vezi toată discuția)
Legea pentru concediul de crestere a copilului simi7705 simi7705 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de concediul de crestere a copilului. Am o fetita nascuta pe 22.05.2013. Dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Daca imi schimb locul de munca mai beneficiez de ccc? sorinioan sorinioan Buna ziua, As dori sa stiu daca imi schimb locul de munca mai pot lua indemnizatie pentru concediu crestere a copilului si in ce conditi. Va multumesc. (vezi toată discuția)