avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara restanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara restanta

Buna ziua! tocmai am implinit 18 ani si ma aflu intr-un continuu conflict cu tatal meu. parintii mei sunt divortati de aproximativ 10 ani. eu am ramas in custodia mamei si s-a stabilit, de catre instanta judecatoreasca, ca tatal meu sa plateasca o pensie alimentara de 25% din salarul sau. intre timp, el si-a schimbat locul de munca, iar venitul sau a crescut substantial. a continuat pentru o perioada sa imi plateasca pensie alimentara, insa fara a fi recalculata. deci, la nivelul salariului vechi. pe moment, nu am facut nimic in aceasta privinta. de vreo 2 ani incoace nu am mai primit deloc bani de la el, nici macar pensia veche. acuma m-am hotarat sa deschid un proces prin care sa cer platirea pensiei alimentare ca procent din salariul actual. intrebarea mea este daca pot cere sa mi se plateasca si din urma, avand in vedere ca nu am depus nici o plangere pana acum. din cate am inteles si am mai citit, am dreptul la pensie alimentara pana la 25 de ani, atata timp cat sunt studenta. multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:07, 14 Iulie 2009
Da , aveti dreptul la pensie de intretinere daca va aflati in continuarea studiilor , la forma de invatamant zi , si pana la 26 de ani. demarati procesul , facand dovada ca sunteti student si deasemenea indicati locul de munca al tatalui.
buna ziua
da depuneti o actiune pentru majorarea pensiei de intretinere solicitati aceasta in baza adeverintei de student iar pentru penisa neplaitia pe cei 2 ani puteati sa faceti plingere la politie pentru neplata acesteia data viitoare daca se mai intimpla sa nu va achie pensia pe o perioada de 2-3 luni faceti sesizare la politie .
Intrucat pentru majorarea pensiei de intretinere, art 10 C.Proc.Penala instituie o competenta teritoriala alternativa , avand calitatea procesuala activa (aveti peste 18 ani) , va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati , sau celei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul .
E necesar , insa , pe langa aceasta calitate de a fi incadrata intr-o forma de invatamant , si aceea a indelinirii "nevoii" , care implica a nu presta vreo munca remunerata.
Iar pentru ultimii doi ani de neplata a acesteia , puteti sesiza , printr-o plangere penala prealabila ,Politia , respectiv Parchetul.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Puteti face o plangere penala la Parchet sau Politie, pentru infractiunea de abandon de familie(art.305 C pen) si deasemeni introduceti o actiune in instanta pe raza Judecatoriei unde sunteti arondat, pentru majorare pensie de intretinere.
cea mai simpla rezolvare este plangerea penala si iti garantez ca iti plateste din urma fara sa mai te judeci.daca vrei marire de pensie faci cerere la instanta in acest sens

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara Camelya38 Camelya38 am trei copii -19,17si11ani.cu o pensie alimentara stabilita in 1999 de 450.000lei vechi.de 1an tatal lor nu le-a mai platit,spunand ca el nu are vina deoarece ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere alina00 alina00 Sunt studenta la master si nu mai primesc pensie alimentara de 3 luni, de cand am terminat facultatea desi ar trebuii pt ca nu am inca 25 de ani. Cui trebuie ... (vezi toată discuția)