avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Printare poze de pe google pe obiecte - cadru legal
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Printare poze de pe google pe obiecte - cadru legal

Buna ziua. Vreau sa incep o afacere cu poze printate pe obiecte decorative si as vrea sa stiu dpdv legal daca pot folosi pozele de pe google ca sursa . Ce legi se aplica in aceasta situatie ?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:11, 18 Octombrie 2015
Daca nu incalcati Legea dreptului de autor nr.8/1996, puteti folosi pozele. Pentru a preveni eventuale conflicte, este indicat sa incercati identificarea autorului si sa ii solicitati acordul printr-un mail.
Chiar daca pozele sunt pe Google Images sau pe Facebook, asta nu inseamna ca nu au un autor sursa. Daca observati watermerk-ul pus pe imagine veti sti clar ca poza respectiva este protejata impotriva utilizarilor nepermise, dar asta nu inseamna ca daca nu vedeti watermark-ul aveti dreptul de a folosi gratuit imaginea.
Singurele imagini pe care le puteti folosi fara probleme sunt cele de pe Public Domain, dar din pacate acestea sunt de calitate slaba (motiv pentru care au fost oferite gratuit).

Ca sa aveti idee cat datorati autorului fotografiei, daca o utilizati in scop comercial, calculati conform articolului de mai jos.

Articolul 21 din Legea dreptului de autor
(1)Autorul unei opere originale de arta grafica sau plastica ori al unei opere fotografice beneficiaza de un drept de suita, reprezentand dreptul de a incasa o cota din pretul net de vanzare obtinut la orice revanzare a operei, ulterioara primei instrainari de catre autor, precum si dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se afla opera sa.
(2)Dreptul mentionat la alin. (1) se aplica tuturor actelor de revanzare a unei opere originale de arta grafica sau plastica ori a unei opere fotografice care implica, in calitate de vanzatori, cumparatori sau intermediari, saloane, galerii de arta, precum si orice comerciant de opere de arta.
(3)In sensul prezentei legi, copiile operelor originale de arta sau fotografice, care au fost facute intr-un numar limitat de catre insusi autorul lor sau cu aprobarea acestuia, sunt considerate opere de arta originale.
(4)Suma datorata in temeiul alin. (1) se calculeaza conform urmatoarelor cote, fara a putea depasi 12.500 euro sau contravaloarea in lei:
a)de la 300 la 3.000 euro - 5%;
b)de la 3.000,01 la 50.000 euro - 4%;
c)de la 50.000,01 la 200.000 euro - 3%;
d)de la 200.000,01 la 350.000 euro - 1%;
e)de la 350.000,01 la 500.000 euro - 0,5%;
f)peste 500.000 euro - 0,25%.
Multumesc pentru raspuns.

Dar in cazul in care as vrea sa folosesc citate (quotes) spre exemplu : "O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută." de Charlie Chaplin ?
Citatele intra la utilizare cinstita (sunt permise, daca sunt scurte si indica autorul). Pe urma, dreptul de autor pentru poze expira dupa un anumit timp, vedeti de ex. [ link extern ]

(Se aplica legile americane pentru poze americane, legile franceze pentru poze franceze, etc.)
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2015
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concedu medical diagnostic tbc (contract de munca si drepturi de autor) AdelinaLaura AdelinaLaura Buna ziua, De curand am fost diagnostica cu TBC pulmonar. Voi urma o perioada de tratament spitalizat si ambulatoriu, in totalul a 6 luni ... (vezi toată discuția)
Tarife pt. poze folosite fara acordul autorului Radu Palu Radu Palu Unde lucrez se organizeaza destul de des diferite manifestatii. Excursii, prezentari de carte, diferite activitati culturale interne sau cu public, ... (vezi toată discuția)
Copyright fotografic FlorinBis FlorinBis Am facut o intelegere verbala cu o firma sa realizez cateva poze ce vor ajuta la reclama contra, unei sume pentru care ne vom intelege dupa ce totul va fi ... (vezi toată discuția)