Buna ziua ! In ultimii 15 ani sotul meu a lucrat in Spania de unde s-a si pensionat.La revenitrea in tara a intentat actiune de divort motivand racirea reciproca a relatiilor dintre noi.In cei 15 ani a venit in tara de trei ori. Mi-a trimis in acesti 15 ani dupa lungi si permanente insistente din partea mea o suma de bani care nu se ridica nici la valoarea ipotetica a unei pensii alimentare pentru fiul nostru atunci minor.Pentru mine sau pentru intretinerea apartamentului de doua camere pe care l-am cumparat impreuna inainte de apleca in Spania nu mi-a trimis niciun ban.Acum in cererea de divort solicita instantei sa-i atribuie o camera si acces la baie si bucatarie. De doi ani de cand a revenit din Spania el locuieste intr-o locuinta la tara mostenita de mine si de sora mea . La construirea acestei case a contribuit si el inainte de a pleca in Spania dar a fost finalizata de sora mea in perioada cat el a fost plecat.si fara nicio contributie a lui.Acum ma ameninta ca ma va lasa pe drumuri ca va vinde si apartamentul si casa de la tara.Primul termen de judecata este la jumatatea lunii octombrie . Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez ? Va multumesc !
Buna ziua. In paralel cu procesul in instanta, puteti demara si procedura de mediere. Asa puteti afla ce doreste de fapt el sa obtina si puteti negocia o solutie care sa fie satisfacatoare pentru amandoi. In ceea ce priveste bunurile, daca ajungeti la o intelegere cu privire la modalitatea de impartire a bunurilor comune inainte de a deschide proces de partaj in instanta, beneficiati de avantajul de a plati taxa de timbru la jumatate.
Divortul este un dosar, partajul este un alt dosar chiar daca acum au fost formulate impreuna.
Daca imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei ei va fi impartit intre dvs, conform contributiei la achizitionarea lui si nu contributiei la intretinerea lui. Daca el a fost imbunatatit din banii dvs puteti pretinde - pe calea unei cereri reconventionale - contravaloarea a 1/2 din aceasta suma.
Ca nu si-a intretinut minorul nu mai aveti ce face acum. Tb dat in judecata si pusa in executare sentinta.
Cat despre casa la tara in care acesta locuieste momentan, ea nu poate face obiectul partajului fiind bunul dvs propriu dobandit prin mostenire.
Dupa desfacerea casatoriei se va proceda la imparteala.
Oricare dintre soti poate locui in imobil, cata vreme nu este sistata starea de coproprietate.
Actiunea de partaj poate fi promovata de catre oricare dintre coproprietarii care justifica un interes, oricand.
Bunul dobandit in timpul mariajului are calitatea de bun proprietate comuna in devalmasie .( proprietatea comuna devalmasa este caracterizata de faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota -parte din dreptul de proprietate , aceasta urmand a fi individualizata prin imparteala, fie ea judiciara ori conventionala ).
Asadar, instanta de judecata va proceda la individualizarea cotei -parti din dreptul de proprietate, intrucat acesta va fi fractionat .( bunul nu este fractionat , in materialitatea sa ).
Prezumtia de comunitate nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta , prin orice proba contrara.
Asadar, pot fi stabilite cote diferentiate.
Instanta de judecata va avea in vedere sumele de bani investite la plata pretului, situatia locativa a fiecaruia dintre codevalmasi, sumele de bani investite la plata taxelor si impozitelor aferente imobilului.
O varianta de partajare este cea a atribuirii ,fiind instituita in sarcina celuilalt coproprietar obligatia de a plati o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire.
Partaj apartament
alel
Buna ziua,
Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Partaj
soaresil
in cazul unui partaj, cand bunul a fost achitat de una din parti ( parintii ), in timpul casatoriei , cum se va proceda?
de la cumparare au trecut 23 ... (vezi toată discuția)