avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi banesti aferente nasterii copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi banesti aferente nasterii copilului

Buna ziua,

Am si eu o intrebare privind acordarea diverselor drepturi banesti dupa nasterea copilului. Situatia mea concreta este urmatoarea:

1. Sotia urmeaza sa nasca in septembrie, si nu a realizat niciun fel de venit de cand este cetetean roman (7 ani). Nu a fost nici macar in somaj vreodata.
2. Eu sunt angajat, si realizez venituri nesupuse impozitului pe venit (conform scutirii angajatilor din IT).
3. Vreau sa continui sa lucrez si dupa nasterea copilului, tinand cont sa salariul meu este mai mare decat cei 3400 RON, cat e plafonul pentru indemnizatia de crestere a copilului.

In aceste conditii, as dori sa stiu daca vreunul dintre noi are dreptul la vreun ajutor banesc pentru nasterea copilului - indemnizatie de crestere a copilului, "prima" pt nastere (tinand cont ca este primul copil), sau orice alt fel de ajutor banesc.

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:45, 31 August 2015
Pentru CCC cu o durata de 1 an, indemnizatia este cuprinsa intre 600 lei si 3400 lei

Pentru CCC cu o durata de 2 ani , indemnizatia este cuprinsa intre 600 lei si 1200 lei.

La aceasta se mai adauga, alocatia de stat pentru copil de 200 lei pana la varsta de 2 ani.

Ajutorul de nastere se acorda numai daca
este prevazut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi, angajatorului nu este obligat sa acorde asa ceva.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. - Deoarece mama copilului nu are serviciu si poate sta acasa cu copilul tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei de la data nasterii copilului si pana cand acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei pe luna.
- In plus mai primeste si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copiul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la varsta de 18 ani.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. - Veniturile dvs. sunt supuse impozitului pe venit dar nu vi se retine impozitul in baza unor legi speciale.
- Daca doriti neaparat sa intrati in concediu crestere copil (CCC) o puteti face dar varianta cu stimulentul de insertie este mai avantajoasa din punct de vedere financiar.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie ingrijire copii lavinia almasan lavinia almasan Buna ziua, Am nascut acum 6 luni gemeni, iar legat de drepturile care mi se cuvin as avea cateva intrebari: 1. stiu ca indemnizatia mamei se acorda doar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati ElenaGhidirim ElenaGhidirim Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din ... (vezi toată discuția)
Mama necasatorita, fara venituri, stimulent de insertie pentru tata georgedo georgedo Buna ziua. In cazul in care mama este necasatorita fara venituri in ultimele 12 luni, cu copil recunoscut de tata care are un loc de munca, exista ... (vezi toată discuția)