Legea 344/2006 a fost modificata prin OUG 15/2015.
Potrivit noii reglementări, art. 3 stabilește: „(1) În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a)....
b) salariat detașat de pe teritoriul României – salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul României, care în mod normal lucrează în România, dar care este trimis să lucreze pentru o perioadă de timp limitată pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, atunci când angajatorul ia una dintre măsurile prevăzute la art. 4 alin. (2);
.............
(2) În sensul prezentei legi, noțiunea de «salariat» este cea reglementată în legislația română. (3) Pe întreaga perioadă a detașării salariatul detașat își va păstra raportul de muncă direct cu angajatorul care l-a detașat”.
In aceste conditii, cum putem vorbi de salariat (cf. legislatiei noastre) detasat, daca el pastreaza raportul de munca cu cel care l-a detasat?
Nu contravine art. 45 Codul Muncii, care prevede detasarea = schimbarea locului muncii la alt angajator?
Si asa exista neclaritati privind eliberarea formularelor A1 pentru salariatii care de fapt, sunt in delegatie, dar in acceptul societatilor / autoritatilor UE sunt detasati.
Salariatul detasat este salariatul unui angajator, care în mod normal lucrează pentru acesta, dar care este trimis să lucreze pentru o perioadă de timp limitată la alt angajator.
Raportul de munca cu unitatea de unde este detasat se pastreaza, acesta nu inceteaza pe durata detasarii.