avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din CIC si sarcina cu risc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din CIC si sarcina cu risc

Buna ziua!

O prietena de-a mea trebuie sa revina din CIC-ul de 2 ani si este si insarcinata si are o sarcina cu probleme si ar vrea sa stie cum trebuie procedat pentru ca a primit informatii contradictorii.
1. Cand trebuie sa reia activitatea in campul muncii? (Copilul implineste 2 ani pe 27 octombrie. Trebuie sa depuna la serviciu cererea de reluarea activitatii inainte sa implineasca copilul 11 luni, adica pe 27 septembrie? 27 sept. este duminica, atunci ea trebuie sa reia activitatea pe 28 sept sau pe 25 sept. (vineri).) Si cu cat timp trebuie depusa aceasta hartie?
2. La reluarea activitatii ea o sa fie insarcinata in 16 saptamani. Medicul i-a recomandat deja concediu medical pentru sarcina cu risc, are de facut diverse tratamente. Poate sa intre in concediul acesta imediat, sau trebuie sa aiba si zile de lucru?
3. A informat deja angajatorul ca este insarcinata si ca are iminenta de avort prin telefon si prin e-mail catre managerul direct si a fost rugata sa trimita si prin curier (departamentul HR este in Cluj) o adeverinta medicala si o informare scrisa de mana. A trimis aceste documente dar i s-a spus ca nu sunt valabile pentru ca trecusera mai mult de 5 zile de la eliberarea adeverintei care atesta sarcina si ca trebuie trimise inainte cu 10 zile de expirarea concediului CIC. Deasemenea i s-a spus ca nu era specificat exact in informare ca este vorba de o sarcina cu probleme. Cum trebuie procedat de fapt pentru aceasta informare?
3. I s-a mai spus ca concediul medical eliberat de ginecolog si vizat de medicul de familie nu este valabil daca nu este insotit de un aviz de la medicina muncii, este adevarat? Cu concediul medical trebuie mers la clinica unde are firma medicina muncii?
4. Dupa ce depune cererea pentru reluarea activitatii in firma, i s-a spus ca trebuie si sa mearga la un control de medicina muncii. Mai este nevoie de acest aviz din moment ce este vorba de o conditie medicala mai speciala? Poate medicul de la medicina muncii sa ateste problemele cu sarcina?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
DeliaCristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:42, 1 Septembrie 2015
1. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani (sau 23 de luni).
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci, fie ca intra sau nu in CCC, se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.
- In acest caz mama va face cerere incetare a suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii cu data de 27 septembrie (chiar daca data pica intr-o zi nelucratoare.

2. Cu aceeasi data mama prezinta angajatorului certificatul medical pentru concediul de risc maternal.

3. Medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator trebuie sa verifice daca conditiile de munca pun in pericol sanatatea/viata dvs. sau/si a fatului.

4. Daca aveti probleme cu angajatorul sesizati ITM (Dep. de Securitate si Sanatate in Munca).
Multumesc pentru raspunsuri! Deci trebuie sa faca cerere de incetare a CIC cu 27 septembrie si concediu medical duminica nu se poate elibera, e ok sa il elibereze pe 28?
Cum ramane cu informarea angajatorului, care este regulamentul?
1. Pe 27 septembrie copilul implineste 23 de luni deci activitatea o veti relua cu data de 28 septembrie (am gresit in raspunsul precedent).

2. - Tot cu 28 septembrie veti prezenta angajatorului si certificatul de concediu pentru risc maternal.
- Deasemenea ii prezentati si o scrisoare in care aduceti la cunostinta ca sunteti gravida si atasati o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea de graviditate.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din concediu crestere copil in concediu de risc maternal ASL ASL Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: avem o salariata careia in curand ii va expira concediul de crestere copil dar ne-a informat ca este insarcinata ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa cic AllyOana AllyOana Bună ziua! Am un copil născut pe 5 martie 2013 si am optat pentru concediu de îngrijire de 2 ani. Azi, pe 6 februarie 2015 ar fi prima zi de lucru (am ... (vezi toată discuția)
Concediile pentru sarcina cu risc Bea123 Bea123 Buna ziua, Sunt insarcinata in 18 saptamani si am sarcina cu risc obstretical crescut, avand recomandare sa stau toata sarcina la pat in concedii ... (vezi toată discuția)