avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Din concediu crestere copil in concediu de risc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Din concediu crestere copil in concediu de risc maternal

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: avem o salariata careia in curand ii va expira concediul de crestere copil dar ne-a informat ca este insarcinata si ca vrea in continuare sa ramana acasa pentru concediu de risc maternal. Trebuie sa ne aduca cerere de reluarea activitatii si dupa aceea sa ne aduca vreo adeverinta de la medic in baza careia sa stea in concediu de risc maternal? dar cum platim noi contributiile daca ea n-a contribuit in ultimii doi ani? Ce alte acte trebuie sa mai intocmim? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ASL , utilizator 15:27, 20 Decembrie 2016
Pasii sunt urmatorii :
- cerere de reluare a activitatii in baza careia angajatorul emite decizia de incetare a suspendarii si de reluare a activitatii in baza aceluiasi c.i.m.

- instiintarea salariatei ca este gravida.
salariata gravidă este femeia care anunţa în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare.

- in termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariata că este gravida, acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.

- de la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei

- dacă modificarea condiţiilor de muncă şi/sau a programului de lucru - in situatia in care evaluarea evidenţiază un risc pentru securitatea sau sănătateanu salariatei sau o repercusiune asupra sarcinii sau alăptării- , nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

- in cazul în care angajatorul,din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută mai sus, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.
Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de obtinere si acordare a concediului de risc maternal Oana_Pascu Oana_Pascu Buna ziua, Cu toate ca acest subiect este pe larg dezbatut pe forum, nu am reusit sa identific un raspuns punctual si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal daniela-claudia daniela-claudia Care sunt pasii de urmat de catre angajator atunci cand o salariata solicita acordarea concediului de risc maternal fiind gravida si face dovada cu adeverinta ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu de risc maternal ramona18121984 ramona18121984 Buna seara.Sunt insarcinata in 5 luni si medicul specialist mi-a recomandat intrarea in concediu de risc maternal,intrucat am o sarcina cu probleme.Am ... (vezi toată discuția)