avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare de concediere

Bună ziua! Vă voi povesti ce mi s-a întâmplat săptămâna aceasta şi vă rog să-mi spuneti dacă eu am probleme atât de grave încât să trec printr-o astfel de situaţie. După ce am fost invitată (telefonic) la directorul companiei şi mi s-a cerut demisia pe motiv că au nişte sesizări la adresa mea( iar eu am refuzat, ştiind că demisia este un act de voinţă), mi s-a întocmit un referat pentru necorespundere profesională. ca urmare a acestui referat am fost invitată , în scris de data aceasta, la comisia de disciplină. Nu m-am prezentat la data stabilită, întrucât eram în concediu medical în urma unui accident în urma căruia am suferit o fraactură la braţul stâng. Pe 25 august mi s-a întocmit un nou referat de către aceeaşi persoană (şeful de lot) tot pentru necorespundere profesională. De data aceasta m-am prezentat la comisie şi, acum urmează partea amuzantă în opinia mea, mi s-au pus în faţă nişte coli albe. În faţa mea s-a aşezat o doamnă tânără de la departamentul "juridic" şi mi-a spus să scriu la începutul foii "examinare scrisă" şi mai jos "întrebări". Totodată mi-a arătat că trebuie să pun două puncte la sfârşitul cuvântului.( Probabil, doamna nu ştia că sunt profesor de limba şi literatura română). Au urmat întrebările membrilor comisiei, care nu aveau nicio legătură cu activitatea mea, ci mai mult cu activitatea colegilor mei, despre ale căror performanţe nu am cunoştinţe. În toate întrebările mi s-a cerut să spun "cum îmi explic eu că ceilalţi colegi nu au solduri restante la încasări pe teren". Evident, nu am ştiut să.mi explic acest lucru. Trebuie să mai ştiţi, însă, că examinarea scrisă a fost şi orală în acelaşi timp. Doamna de la juridic scria în acelaşi timp cu mine, atât întrebările, cât şi răspunsurile, după care le dătea citire. La sfârşitul "lucrării scrise", şeful de lot (membru în comisie) m-a întrebat dacă mai am ceva de declarat. Aici am un mare semn de întrebare: am participat la o "examinare scrisă" ori am dat o declaraţie? Căci despre o evaluare a competenţelor mele profesionale nu poate fi vorba! Ieri, 31 august 2015, un coleg mi-a înmânat concluziile "examinării scrise": dezinteres faţă de indeplinirea sarcinilor de serviciu, abateri repetate ( despre care nu am fost informată niciodată şi în urma cărora nu am primit nicio sancţiune) şi în final un total de 20 de puncte cu calificativul "nesatisfăcător". Dar, în spaţiul alocat membrilor comisiei nu era trecut nici un nume şi nici o semnătură. De aceea am refuzat acest "document" şi odată cu acesta notificarea prin care eram informată că în termen de 20 de zile urmează să primesc decizia de concediere. Nu ştiu, dacă am procedat corect, dar le-am spus să mi le trimită prin poştă, acestea fiindu-mi necesare în instanţă. Dacă nu v-am plictisit cu problemele mele, vă rog spuneţi-mi ce să fac. Poate greşesc şi nu realizez acest lucru. Vă mulţumesc, o zi bună!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:55, 5 Septembrie 2015
Ati raspuns singura la intrebarile dvs.: solutia este contestarea in instanta a deciziei de concediere.
Dvs ati fost cercetata discipinar sau ati fost doar evaluata in vederea concedierii ?
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
A fost singura dată când am participat la o aşa zisă evaluare. Nu ştiu dacă am fost cercetată disciplinar, întrucât nu mi s-a adus la cunoştinţă acest lucru, iar eu nu ştiu să fi comis vreun act de indisciplină. Singurul lucru care mi s-a reproşat a fost că nu îndeplinesc targetul. Am uitat să precizez că am contract de muncă pe termen nedeterminat, iar acest statut a fost stabilit chiar de directorul companiei, după cele trei luni de probă.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
storobanel, utilizator
1. Daca era vorba despre o cercetare disciplinara atunci trebuia sa primiti o convocare scrisa de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, in care trebuia sa se precizeze obiectul, data, ora si locul intrevederii.

2. Daca este vorba despre o concediere pentru necorespundere profesionala , atunci concedierea salariatului poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

In acest caz, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Conform art.78 C.mun., concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce relatati d-vs. mai degraba este o nota de relatii ( sa zicem mai originala ) ( asta avand in vedere si ultima intrebare care vi s-a pus, respectiv daca mai aveti ceva de relatat/adaugat ). Despre o evaluare nu poate fi vorba...acolo sunt fise tip cu criterii de evaluare, si care conform legii se intocmesc de seful ierarhic si sunt confidentiale. In instanta o sa castigati cu siguranta..dar va trebuie un avocat bun care sa solicite si motivul pentru care ati fost cercetata, daca vi s-a solicitat sa fiti reprezentata de sindicat sau nu ( lucru important conform legii - asta se face de obicei in scris..de multe ori este chiar prima sau a 2-a intrebare ) si sa solicite fisele d-vs. de evaluare din ultimii cativa ani ( 2,3,..) pentru a se demonstra daca este nevoie de asa zisa lipsa de interes care se invoca acum.Daca puteti, solicitati si copii dupa fisele de instructaj ( sa nu vi se invoce ceva in legatura cu asta ) pentru a demonstrra ca nu aveti probleme nici din acest punct de vedere.Eventual rezultate de la examinari profesionale,...orice care sa poata demonstra corectitudinea d-vs. Chiar si o hartie de la resurse umane cu cate absente nemotivate ati avut in ultima perioada de timp- 1,2..ani. Repet, luati-va un avocat bun de preferat specializat pe asemenea probleme ( mai ales ca din cate relatati s-a implicat si compartimentul juridic de la d-vs din unitate ) si veti avea castig de cauza.Mult succes.

Alte discuții în legătură

Dacă unul din colegii vrea să îmi facă referat scris la director ... Magie1 Magie1 Dacă unul din colegii vrea să îmi facă referat scris la Director și să pună pe alții colegii sa semnez că nu corespund in echipa să mă de-a afara ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv "necorespunzator profesional" Cat Black Cat Black buna ziua, sunt angajata a unei reprezentante auto pe postul de consultant vanzari de 2 ani si 4 luni...deoarece criza a afectat domenul acesta destul de ... (vezi toată discuția)
Testare profesionala ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Un salariat a fost convocat de catre comisia de examinare pentru sustinerea unei evaluari profesionale sub forma scrisa (angajatorul intentiona ... (vezi toată discuția)