avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul asupra unui bun ingropat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul asupra unui bun ingropat

Buna ziua!

Va cer si eu sfatul in privinta unei probleme pe care o am. De curand mi-a fost retrocedat un teren care a apartinut tatalui meu si fusese confiscat de comunisti. In acest teren au ramas ingropate niste bunuri de valoare de care am cunostinta si pe care vreau sa le scot. In baza Noului Cod Civil, art. 946 al 2 , eu am dreptul de proprietate asupra obiectelor ingropate in terenul meu, eu fiind si descoperitor si proprietar al terenului. In acest sens am facut demersurile la primarie , pentru a obtine autorizatia de constructie pentru sapatura si am obtinut autorizatia. Problema e ca terenul se afla in zona de protectie al unui muzeu si de la Directia Judeteana de Cultura mi s-a impus supravegherea arheologica a sapaturi, conform O.G. 43/2000 si a completarilor ulterioare conform art. 9 din O.M.C.C. nr. 2518/2007. Supravegherea arheologica conform legii si a discutiilor avute cu arheologii de la Muzeul Judetean presupune ridicarea tuturor bunurilor arheologice descoperite si predarea lor muzeului, insemnand ridicarea tuturor bunurilor de valoare aflate in teren , pe care eu incerc sa le recuperez.

Credeti ca pot gasi vreo cale pentru a intra in posesia bunurilor sau macar daca am dreptul la un procent din valoarea lor ca si despagubiri ?

Va multumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2015
imlaurentiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: imlaurentiu , utilizator 13:04, 2 Septembrie 2015
Trebuie sa aveti in vedere si preved.art.946(3)NCC "Dispozitiile prezentului articol nu se aplica bunurilor mobile culturale,calificate astfel potrivit legii ,care sunt desoperite fortuit sau ca urmare a unor cercetari arheologice sistematice, si nici acelor bunuri care,potrivit legii,fac obiectul proprietatii publice.'
Totusi eu nu vad de ce s-ar incadra la al. 3 pentru ca nu a fost stabilit de nimeni ca acele bunuri ar fi bunuri mobile culturale , nu sunt descoperite fortuit sau ca urmare a unei cercetari arheologice si nici nu fac obiectul proprietatii publice...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bogat sau sarac ? Russ Russ Buna ziua, In cazul gasiri unor obiecte de valoare ex: lingouri,tablouri,manuscrise etc, gasitorul ce obligatii are, daca are?V\'a putea el sa vanda fara ... (vezi toată discuția)
Detinerea detectorului de metale luciani_2006 luciani_2006 Cine are dreptul sa detina si sa utilizeze detectoare de metale? Am citit in presa despre nenumarate confiscari si amenzi acordate persoanelor fizice care au ... (vezi toată discuția)
Suspendare aviz cultura cristifp cristifp Buna ziua! As dori sa ma lamureasca cineva legat de urmatoarea problema: in urma cu 2 luni am obtinul un aviz de la Dir.Jud. de cultura , legat de o ... (vezi toată discuția)