avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... tatal cere CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

tatal cere CIC

Am si eu o intrebare.daca tatal cere concediu de crestere si ingrijire copil, de cand are dreptul sa intre? Trebuie sa astepte cele 42 de zile de la data nasterii copillului?
Cel mai recent răspuns: cata8 , utilizator 12:22, 7 Septembrie 2015
1. Tatal poate solicita concediu crestere copil (CCC) dupa ce se termina concediul de maternitate al mamei (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

2. Nu se poate ca, in acelasi timp, mama sa fie in concediu de maternitate iar tatal in CCC.
Problema este ca sotia nu a avut venituri , ea nu este in concediu maternal. Nu a avut loc de munca si nici nu a beneficiat de concediu
1. In aceasta situatie tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. - Dar daca mama poate sta acasa cu copilul tatal poate benficia direct (fara sa intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- De asemenea beneficiaza si de alocatia de stat pentru copii de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la 18 ani.
Am inteles. Problema este ca inca nu s-a eliberat certificatul de nastere al copilului . Tatal copilului nu mi-a dat nici o cerere . Mai pot suspenda cim cu data nasterii copilului daca au trecut aprox 2 sapt de la eveniment?
Da, se mai poate supenda c.i.m. .
Suspendarea c.i.m. in REVISAL se opereaza in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire si crestere a copilului tata ioanamarcu23 ioanamarcu23 Buna ziua, Urmeaza sa nasc in urmatoarele zile si ne dorim ca tatal sa-si ia concediul de crestere si ingrijire a copilului pe o perioada de doi ani si am dat ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil delia2007 delia2007 Buna ziua. Data nasterii copilului este 24. 12.2015 , mama nu are stagiu de 12 luni consecutiv . Tata cand poate intra in concediu pentru crestere copil, ... (vezi toată discuția)
Am copil mic, ce ajutoare am dreptul sa solicit? predicelancuta predicelancuta Buna ziua,am o fetita de de 2 luni pentru care primesc decat alocatia de 200 de lei,deoarece nu am putut intra in prenatal din cauza ca nu am avut fix 12 ... (vezi toată discuția)