Am si eu o intrebare.daca tatal cere concediu de crestere si ingrijire copil, de cand are dreptul sa intre? Trebuie sa astepte cele 42 de zile de la data nasterii copillului?
1. Tatal poate solicita concediu crestere copil (CCC) dupa ce se termina concediul de maternitate al mamei (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
2. Nu se poate ca, in acelasi timp, mama sa fie in concediu de maternitate iar tatal in CCC.
1. In aceasta situatie tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.
2. - Dar daca mama poate sta acasa cu copilul tatal poate benficia direct (fara sa intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- De asemenea beneficiaza si de alocatia de stat pentru copii de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la 18 ani.
Am inteles. Problema este ca inca nu s-a eliberat certificatul de nastere al copilului . Tatal copilului nu mi-a dat nici o cerere . Mai pot suspenda cim cu data nasterii copilului daca au trecut aprox 2 sapt de la eveniment?