Buna ziua,
Va prezint urmatoare situatie:
Doi tineri urmeaza sa se casatoreasca. Ea detine un apartament proprietate personala unde cei doi vor locui, dar care necesita amenajari si imbunatatiri pe care cei doi urmeaza sa le faca.El are venituri salariale mult mai mari decat ea.
Ce document scris ar trebui sa faca, pentru ca el sa fie protejat in urma unui eventual partaj, avand in vedere ca va investi in acel apartament?( am inteles ca aportul la imbunatatiri poate fi probat cu martori si chitante)
MUltumesc!
Nu cred ca femeia vrea ca bunul sa fie comun. Daca nu incheie nico conventie si se casatoresc sub regimul comunitatii legale, bunul va ramane propriu al femeii, iar sotul va avea un drept de creanta pt investitiile facute. Trebuie sa stranga facturi/ bonuri pt a dovedi la partaj.
Totusi, pt ca are venit mult mai mare ca al ei, ar fi util pt el sa faca o conventie de separare a bunurilor ca salariul sa nu mai fie bun comun pe perioada casatoriei si dreptul sau de creanta sa fie mai bine evidentiat.
trebuie sa stiti ca banii cheltuiti astfel pot fi recuperati in cazul unui divort. Sumele astfel cheltuite reprezinta o creanta pe care sotul o are asupra sotiei. Cum art. 2532 al 1 prevede ca intre soti, pe timpul casatoriei, daca nu sunt despartiti in fapt, nu curge prescriptia, veti putea cere acesti bani in caz de divort. As incheia un inscris intre cei doi soti, in care sa se descrie reparatiile, sumele investite, as atasa si copii dupa facturi, proiect etc.
Multumesc pentru raspunsuri!
Inscrisul la care faceti referire trebuie autentificat de catre un notar sau este suficient daca este incheiat si semnat de cei doi soti?
Eu zic sa mergeti la notar si sa stabiliti de pe acum regimul matrimonial al separatiei de bunuri. Conventia va ramane la dosarul de casatorie, ba va fii inscrisa si pe marginea actului dvs. de casatorie. In caz de divort v-ati usura lucrurile, in sensul ca dvs. ati trasa de la inceput care cu ce ramane.