avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Foc la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Foc la locul de munca

Buna ziua. De pe data de 5.08.2015 pana azi, am lucrat la un salon de infrumusetare, pe post de cosmeticiana. Pe langa faptul ca pe fruntea patroanei scrie evaziune fiscala si conditiile de munca sunt jalnice, avand in vedere ca abea azi am semnat un contract de munca pe 6 ore pe saptamana, cand de fapt se munceste 12 ore pe zi, o zi cu o zi, doamna sefa are obiceiul de a-si aprinde pe dulapul de la locul meu de munca (unde se mai pun diferite obiecte personale sau din salon) o lumanare pe post de candela, ca ar fi ea foarte credincioasa. Eu am avut mereu grija sa o sting dupa ce pleca, exceptand ziua de azi, cand nu am observat lumanarea aprinsa, si mi-am pus geanta langa ea, ulterior luand foc, si distrugandu-mi actele din geanta. Am sunato si i-am zis ca mi-a luat geanta foc, mi-au fost distruse actele si vreau sa imi plateasca cheltuielile pentru a le recupera, iar dansa a venit in 15 minute, spunand ca e vina mea ca mi-am pus geanta langa lumanare. Eu i-am replicat ca acea lumanare nu avea oricum ce cauta acolo, iar dansa m-a dat afara din salon spunandu-mi ca nu e treaba mea ce face ea, ca e salonul ei,...si ca sunt libera de contract, iar pe data de 5 sa ma duc sa imi dea salarul. I-am zis ca daca nu ne intelegem, ma duc si depun plangere la politie, si exact asta am facut,...Revenind apoi cu 2 agenti pentru a rezolva conflictul amiabil, ea a declarat ca geanta mea nu trebuia sa stea acolo, si ca se gandeste chiar ca am puso eu intentionat, ca sa ii ia salonul foc, sau sa fac eu rost de niste bani, victimizandu-se si refuzand categoric sa ma despagubeasca. Intorcandu-ma la sectia de politiile, am discutat cu cei de acolo si mi s-a dat de inteles ca depun plangerea in zadar, pentru ca din ceea ce va declara ea, si celelalte 2 angajate care au fost prezente, va iesi ca eu am pus geanta in foc. Eu sunt de parere ca acea lumanare aprinsa nu isi are rostul intr-un salon, fiind un potential pericol pentru angajati si clienti, si ar trebui sa existe vreo lege, reglementare ceva, in protectia muncii... este inacceptabil. Luam foc de la lumanarea ei, si tot noi suntem concediate. Ce pot face? Unde sa depun plangere, sesizari... Salonul ala trebuia de mult inchis, da ea se bazeaza pe necunostinta angajatilor pe care ii tratateaza ca niste sclavi. Politia nu are nici o treaba, nu o intereseaza. Trebuie sa se poata faca ceva. Acea lumanare nu avea ce cauta acolo.
Cel mai recent răspuns: DianaElena05 , utilizator 17:55, 12 Noiembrie 2015
Sesizati in scris, cu nr. de inregistrare/ data, Inspectoratul teritorial de munca pentru aspectele legate de contractul individual de munca, timpul efectiv de munca, conditiile de munca existente si risc existent de producere accidente de munca in cazul declanserii unui incendiu, respectiv Inspectoratul judetean de pompieri pentru riscul de incendiu existent, in cazul nesupravegherii lumanarii aprinse (ca exemplu, dati evenimentul deja produs care a dus la distrugerea gentii dvs., dar care prin supraincalzire putea lua foc).
Verificati daca nu exista un document scris, semnat de catre sefa/ angajator, prin care se aminteste de "rolul" lumanarii aprinse, permanent si daca nu exista cumva persoane nominalizate sa supravegheze candela.
Veti primi raspuns scris, la sesizarea dvs. in urma unei verificari/ cercetare efectuate in teren si daca se confirma cele mentionate de dvs. este posibil sa se aplice firmei, amenzi contraventionale.
Cred ca o atentie sporita din partea dvs. la asezarea gentii langa lumanare, v-ar fi scutit de paguba produsa.
Nu cred ca politia sau inspectorii ITM/ IJPompieri pot dispune angajatorului sa va acorde despagubiri. Acest lucru poate fi posibil numai daca veti deschide o actiune in instanta de judecata, anexand la actiune PV de cercetare a sesizarii dvs. (daca acestea va sustin punctul de vedere).
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2015
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Geanta a luat foarte repede foc de la sesizarea mirosului de topit, si s-a ridicat focul pana aproape de tavan. O colega a luato repede si a scoso afara, aruncando pe alee...tot salonul s-a umplut de fum. Sunt constienta ca e si vina mea ca am fost neatenta, dar rolul meu acolo nu e sa ma feresc de lumanarile pe care le aprinde patroana in locul unde imi desfasor eu activitatea. Am stinso de atatea ori, si chiar am zis ca poate luam foc intr-o zi din cauza ei, dar nu am ajuns sa ii cer doamnei sa nu o mai aprinda, m-am gandit ca vede si ea ca eu mereu o sting.. si acum imi pare rau. Multumesc pentru raspuns. Voi face sesizare si plangere si ce se mai poate, pentru ca sunt prea multe lucruri in neregula. Patronul te exploateaza, te trateaza ca un sclav, mai iei si foc din cauza lui, si tot tu cazi de vina. Se profita prea mult de necunostinta angajatilor.
In sesizarile pe care le veti face mentionati si prezenta martorilor care pot confirma aprinderea candelelor in salon.
Este evident ca intr-un loc de munca nu isi gaseste locul surse de potential incediu de genul candelelor. Mai ales ca intr-un salon de cosmetica se utilizeaza substante inflamabile cum sunt vopseluri sau alte substante folosite la vopsit sau curatat oja (acetona, peroxid, amoniac, etc.)
Multumesc de raspuns. Ma voi ocupa maine de sesizari. Toti angajatii pot confirma aprinderea acelei lumanari. Acum sper sa nu se ascunda aceste dovezi pana la efectuarea controlului.....ma gandesc ca totusi..au vazut si agentii de politie exact locul accidentului.
Sesizati ITM-ul cu privire la contract si asupra conditiilor de munca . Ati intrebat ce prevederi exista in legislatia de securitate a muncii, iata cateva din HG 1.091/2006 care va pot ajuta:

18.1. Vestiare şi dulapuri pentru imbracaminte
18.1.1. Lucratorilor trebuie sa li se puna la dispozitie vestiare corespunzatoare daca aceştia trebuie sa poarte imbracaminte de lucru speciala şi daca, din motive de sanatate sau de decenta, nu li se poate cere sa se schimbe intr-un alt spatiu.
Vestiarele trebuie sa fie uşor accesibile, sa aiba o capacitate suficienta şi sa fie prevazute cu scaune.
18.1.2. Vestiarele trebuie sa aiba dimensiuni suficiente şi sa aiba dotari care sa permita fiecarui lucrator sa isi incuie imbracamintea in timpul programului de lucru.
Daca este cazul (de exemplu, existenta substantelor periculoase, umiditate, murdarie), dulapurile pentru imbracamintea de lucru trebuie sa fie separate de cele pentru vestimentatia şi efectele personale.
18.1.3. Trebuie sa existe vestiare separate sau o utilizare separata a vestiarelor pentru barbati şi femei.
18.1.4. Daca vestiarele nu sunt necesare in sensul primului paragraf al pct. 18.1.1, trebuie prevazut pentru fiecare lucrator un loc in care sa isi tina imbracamintea personala sub cheie.

Alte discuții în legătură

Sfanta lumina din ierusalim CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In Sambata Mare, de Pastele Ortodox apare Sfanta Lumina. A fost cineva acolo ca sa ne relateze ce se intampla? Interesant este faptul ca, numai de Pastele ... (vezi toată discuția)
Neplata amenda data de jandarmerie sau contestarea ei AlexX_M AlexX_M Buna ziua! In data de 05.05.2013, chiar in noapte de Paste, am avut un mic incident cu jandarmeria. La biserica erau jandarmi ce asigurau ordinea publica ... (vezi toată discuția)
Țigara electronică în benzinării Lralx85 Lralx85 Buna ziua! Lamuriti-ma, va rog! Am fost surprinsa sa descopar intr-o benzinarie faptul ca tigara electronica este interzisa! Mi s-a spus ca este interzisa in ... (vezi toată discuția)