avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Foc la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Foc la locul de munca

Buna ziua. De pe data de 5.08.2015 pana azi, am lucrat la un salon de infrumusetare, pe post de cosmeticiana. Pe langa faptul ca pe fruntea patroanei scrie evaziune fiscala si conditiile de munca sunt jalnice, avand in vedere ca abea azi am semnat un contract de munca pe 6 ore pe saptamana, cand de fapt se munceste 12 ore pe zi, o zi cu o zi, doamna sefa are obiceiul de a-si aprinde pe dulapul de la locul meu de munca (unde se mai pun diferite obiecte personale sau din salon) o lumanare pe post de candela, ca ar fi ea foarte credincioasa. Eu am avut mereu grija sa o sting dupa ce pleca, exceptand ziua de azi, cand nu am observat lumanarea aprinsa, si mi-am pus geanta langa ea, ulterior luand foc, si distrugandu-mi actele din geanta. Am sunato si i-am zis ca mi-a luat geanta foc, mi-au fost distruse actele si vreau sa imi plateasca cheltuielile pentru a le recupera, iar dansa a venit in 15 minute, spunand ca e vina mea ca mi-am pus geanta langa lumanare. Eu i-am replicat ca acea lumanare nu avea oricum ce cauta acolo, iar dansa m-a dat afara din salon spunandu-mi ca nu e treaba mea ce face ea, ca e salonul ei,...si ca sunt libera de contract, iar pe data de 5 sa ma duc sa imi dea salarul. I-am zis ca daca nu ne intelegem, ma duc si depun plangere la politie, si exact asta am facut,...Revenind apoi cu 2 agenti pentru a rezolva conflictul amiabil, ea a declarat ca geanta mea nu trebuia sa stea acolo, si ca se gandeste chiar ca am puso eu intentionat, ca sa ii ia salonul foc, sau sa fac eu rost de niste bani, victimizandu-se si refuzand categoric sa ma despagubeasca. Intorcandu-ma la sectia de politiile, am discutat cu cei de acolo si mi s-a dat de inteles ca depun plangerea in zadar, pentru ca din ceea ce va declara ea, si celelalte 2 angajate care au fost prezente, va iesi ca eu am pus geanta in foc. Eu sunt de parere ca acea lumanare aprinsa nu isi are rostul intr-un salon, fiind un potential pericol pentru angajati si clienti, si ar trebui sa existe vreo lege, reglementare ceva, in protectia muncii... este inacceptabil. Luam foc de la lumanarea ei, si tot noi suntem concediate. Ce pot face? Unde sa depun plangere, sesizari... Salonul ala trebuia de mult inchis, da ea se bazeaza pe necunostinta angajatilor pe care ii tratateaza ca niste sclavi. Politia nu are nici o treaba, nu o intereseaza. Trebuie sa se poata faca ceva. Acea lumanare nu avea ce cauta acolo.
Cel mai recent răspuns: DianaElena05 , utilizator 17:55, 12 Noiembrie 2015
Eu va inteleg punctul de vedere. Nu am negat niciodata ca nu am si eu partea mea de vina. Normal ca am pus geanta langa lumanarea aprinsa din neatentie. Dar cata atentie sa acord unui actiuni pe care o faceam zilnic (sa imi pun geanta in acel loc), plus ca nici nu eram constienta ca exista acea lumanare acolo. Daca doamna patroana m-ar fi instiintat de acea lumanare, si eu tot as fi pus geanta langa ea, poate atunci v-as fi dat dreptate ca sunt principala vinovata. Nu cred ca dvs, atunci cand ajungeti acasa si va puneti haina in cuier, cercetati zona, nu cumva sa fie vreo lumanarica aprinsa pe acolo. In fine. Eu mi-am asumat partea mea de vina. Doamna patroana care incalca toate regulile si reglementarie, de ce m-a gonit afara din salon in secunda 2? Normal, isi permite, din moment ce nici un angajat de acolo nu lucreaza legal. Cred ca s-a cam simtit cu musca pe caciula. Nu cred ca ca e cazul sa ii luati apararea. Am inchis ochii la prea multe.
@DianaElena05 mentionati, citez: " ... Doamna patroana care incalca toate regulile si reglementarie, de ce m-a gonit afara din salon in secunda 2? Normal, isi permite, din moment ce nici un angajat de acolo nu lucreaza legal. Cred ca s-a cam simtit cu musca pe caciula. Nu cred ca ca e cazul sa ii luati apararea. Am inchis ochii la prea multe."
Daca aveti date certe ca patroana lucreaza cu persoane fara forme legale si nu sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data, va complaceti in aceasta situatie (nu ati mentionat daca dvs. aveti CIM) si nici moral nu este in regula, sa scrieti pe acest forum dar sa nu actionati legal.
La inceput mi s-a spus ca mi se face contract de munca. Desigur, doamna patroana tot ''uita'' acasa contractele care trebuiau aduse sa le semnam. Si zic '' contractele'', pentru ca se pare ca o fata care era acolo de 3 luni nu avea nici ea contract, si intre timp mai venise inca o persoana. Exact in acea zi ne-au fost aduse sa le semnam. Nu stiu cat de valide erau acele contracte, dar pot sa va asigur ca eu nu am primit nici un exemplar. M-am informat ulterior cum trebuie incheiat un contract pentru a fi legal. Bine inteles ca am mentionat acest lucru in sesizarea mea de la ITM.
Legal, nu trebuia sa incepeti activitatea daca nu era CIM inregistrat in REVISAL la ITM cu minim 24 de ore inainte de inceperea activitatii si daca nu aveati o fisa de aptitudine emisa si completata de un medic specialist de medicina muncii (cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale), cu una din mentiunile apt/ inapt/ apt conditionat (se mentioneaza conditionarile) in urma examinarii medicale in baza fisei cu riscuri profesionale bifate, cu care ati fost trimisa de catre angajator la examinare medicala.
Va multumesc pentru informatii. Data viitoare cand imi voi mai cauta loc de munca, voi sti aceste conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfanta lumina din ierusalim CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In Sambata Mare, de Pastele Ortodox apare Sfanta Lumina. A fost cineva acolo ca sa ne relateze ce se intampla? Interesant este faptul ca, numai de Pastele ... (vezi toată discuția)
Neplata amenda data de jandarmerie sau contestarea ei AlexX_M AlexX_M Buna ziua! In data de 05.05.2013, chiar in noapte de Paste, am avut un mic incident cu jandarmeria. La biserica erau jandarmi ce asigurau ordinea publica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa stiu daca este legal sa iti ingradeasca ... laurentiuspiridon laurentiuspiridon Buna ziua, Doresc sa stiu daca este legal sa iti ingradeasca accesul la vestiar la locul de munca in timpul celor 8 ore de munca cat esti la serviciu? Mai ... (vezi toată discuția)