avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Foc la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Foc la locul de munca

Buna ziua. De pe data de 5.08.2015 pana azi, am lucrat la un salon de infrumusetare, pe post de cosmeticiana. Pe langa faptul ca pe fruntea patroanei scrie evaziune fiscala si conditiile de munca sunt jalnice, avand in vedere ca abea azi am semnat un contract de munca pe 6 ore pe saptamana, cand de fapt se munceste 12 ore pe zi, o zi cu o zi, doamna sefa are obiceiul de a-si aprinde pe dulapul de la locul meu de munca (unde se mai pun diferite obiecte personale sau din salon) o lumanare pe post de candela, ca ar fi ea foarte credincioasa. Eu am avut mereu grija sa o sting dupa ce pleca, exceptand ziua de azi, cand nu am observat lumanarea aprinsa, si mi-am pus geanta langa ea, ulterior luand foc, si distrugandu-mi actele din geanta. Am sunato si i-am zis ca mi-a luat geanta foc, mi-au fost distruse actele si vreau sa imi plateasca cheltuielile pentru a le recupera, iar dansa a venit in 15 minute, spunand ca e vina mea ca mi-am pus geanta langa lumanare. Eu i-am replicat ca acea lumanare nu avea oricum ce cauta acolo, iar dansa m-a dat afara din salon spunandu-mi ca nu e treaba mea ce face ea, ca e salonul ei,...si ca sunt libera de contract, iar pe data de 5 sa ma duc sa imi dea salarul. I-am zis ca daca nu ne intelegem, ma duc si depun plangere la politie, si exact asta am facut,...Revenind apoi cu 2 agenti pentru a rezolva conflictul amiabil, ea a declarat ca geanta mea nu trebuia sa stea acolo, si ca se gandeste chiar ca am puso eu intentionat, ca sa ii ia salonul foc, sau sa fac eu rost de niste bani, victimizandu-se si refuzand categoric sa ma despagubeasca. Intorcandu-ma la sectia de politiile, am discutat cu cei de acolo si mi s-a dat de inteles ca depun plangerea in zadar, pentru ca din ceea ce va declara ea, si celelalte 2 angajate care au fost prezente, va iesi ca eu am pus geanta in foc. Eu sunt de parere ca acea lumanare aprinsa nu isi are rostul intr-un salon, fiind un potential pericol pentru angajati si clienti, si ar trebui sa existe vreo lege, reglementare ceva, in protectia muncii... este inacceptabil. Luam foc de la lumanarea ei, si tot noi suntem concediate. Ce pot face? Unde sa depun plangere, sesizari... Salonul ala trebuia de mult inchis, da ea se bazeaza pe necunostinta angajatilor pe care ii tratateaza ca niste sclavi. Politia nu are nici o treaba, nu o intereseaza. Trebuie sa se poata faca ceva. Acea lumanare nu avea ce cauta acolo.
Cel mai recent răspuns: DianaElena05 , utilizator 17:55, 12 Noiembrie 2015
Nu exista nici un fel de vestiar sau loc special amenajat. Doar in incaperea in care eu munceam exista un dulap destul de mic, in care, si pe care, se tineau lucuri si produse ale salonului, si care se presupune a fi si locul in care angajatul isi pune lucrurile personale, si locul pe care angajatorul/sefa isi poate aprinde lumanari. Inca o intrebare: daca cei de la ITM nu gasesc nici o dovada a prezentei acelei lumanari, ce se intampla? Eu am formulat deja sesizarea si am mentionat ca exista martori, si desigur am si eu imagini cu acea lumanare pe dulap. Nu stiu de ce, dar am senzatia ca nu se va rezolva nimic, si in acel salon se vor desfasura in continuare activitati in aceste conditii. Multumesc pentru ajutor.
1. Daca porniti de la inceput cu ideea ca nu veti rezolva nimic atunci nu mai are rost sa incercati rezolvarea problemei dvs.

2. Nu mai fiti asa sceptica, dati curs sesizarii la ITM si vedeti ce se intampla.

3. Intrati tot pe acest topic si spuneti-ne cum decurge rezolvarea sesizarii dvs.
Sesizati si ISU sa faca o verificare a scenariului de siguranta la incendiu si daca in respectivul scenariu este prevazuta existenta unei flacari deschise la locul de munca.
Foarte credincioasa patroana, dar cu salariatii de ce nu e un bun crestin?
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2015
DinuX, utilizator
Puteti sa trimiteti aventual o plangere si la parchet,una la presedentie si una la primul ministru.De castigat nu veti castiga nimic da mai puneti un pic tara asta puturoasa la munca ca avem o gramada de agentii si oficii.A,probabil ca fosta dvs patrona o sa adune cateva amenzi da dvs nu cred ca o sa castigati nimic.Lumanarea nu avea ce cauta acolo cum nici geanta nu avea ce cauta acolo.Daca erati un pic mai atenta,sau daca nu vb la telefon cand ati pus geanta pe lumanare sau DACA....In locul dvs ziceam saru'mana ca nu a luat foc toata locatia ca acum erati cercetata ptr distrugere.Recunoateti ca sunteti principala vinovata in loc sa va victimizati si sa dati vina pe altii.Parerea mea
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2015
nicunicolae10, utilizator
In urma cu aproximativ 2 saptamani m-au sunat cei de la ISU, spunandu-mi ca ma pot duce la sediu sa imi iau raspunsul la sesizarea facuta de mine. Nu am putut sa ajung atunci, deoarece am fost plecata din Bucuresti, sa imi refac actele. Dupa vreo 9 zile de la acel telefon, pana sa ajung inapoi in Bucuresti, m-a sunat de la politie un domn inspector, si mi-a spus ca ISU le-a trimis lor sesizarea mea,deoarece ei nu pot stabili nimic in legatura cu evenimentul, pentru ca nu au intervenit la incendiu. Eu cand am fost si am depus sesizarea, mi s-a spus acest lucru, dar mi s-a mai spus de asemea ca POT face o sesizare in care sa povestesc ce s-a intamplat, si sa cer efectuarea unui control la acea firma. In fine. In lunga discutie cu acel domn inspector am povestit iar ce s-a intamplat, am incercat sa ii explic ca eu am fost deja la politie, si stiu ca aceasta nu poate face nimic, la fel cum zicea si dumnealui..Mi-a cerut sa ii dau fel si fel de explicatii, cum s-a intamplat exact, si alte lucruri... desi sunt sigura ca nu a inteles foarte bine de ce nu am vazut eu acea lumanare extrem de mica pusa in zona mea de lucru. Mi-a explicat ca ei nu au ce face..legandu-se desigur si de varsta mea, vazand ca am numai 20 de ani, spunand ca eu sunt tanara.. ca am alte aspiratii, alte conceptii..bla bla bla... da nu e chiar asa cum cred eu...sa accept ca a fost si vina mea si a patroanei si sa ne asumam acest lucru..(eu mi l-am asumat, ea nu).....ca dansa poate e batrana (in jur de 40, deci nu) si e foarte credincioasa (totusi nu inteleg de ce mi-a aprins acea lumanare si a plecat acasa... poate eu nu sunt asa credincioasa)... si sa imi caut alt loc de munca.. adica sa o las balta...Oricum toata discutia mi-a dat impresia ca a incercat sa o scuze pe ea, si sa ma incrimineze pe mine..... In final, nu am stabilit nimic.. A zis ca vor reveni ei cu un telefon. Intrebarea care ma framanta acum pe mine este ''Cei de la ISU m-au chemat sa imi iau rezultatul in care scrie ca mi-au trimis sesizarea la politie?'' Ca daca ar fi fost concluziile in urma unui control, banuiesc ca le-ar fi trimis si pe acelea politiei. Mi s-a parut mie suspect cat de repede au ''rezolvat'' ei cererea mea: in doar 4 zile. Ma voi duce oricum la ISU sa vad. Acum sunt foarte curioasa ce raspuns imi vor da cei de la Inspectia Muncii. Ar trebui sa apara si acesta in scurt timp.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2015
DianaElena05, utilizator

Alte discuții în legătură

Sfanta lumina din ierusalim CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In Sambata Mare, de Pastele Ortodox apare Sfanta Lumina. A fost cineva acolo ca sa ne relateze ce se intampla? Interesant este faptul ca, numai de Pastele ... (vezi toată discuția)
Neplata amenda data de jandarmerie sau contestarea ei AlexX_M AlexX_M Buna ziua! In data de 05.05.2013, chiar in noapte de Paste, am avut un mic incident cu jandarmeria. La biserica erau jandarmi ce asigurau ordinea publica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa stiu daca este legal sa iti ingradeasca ... laurentiuspiridon laurentiuspiridon Buna ziua, Doresc sa stiu daca este legal sa iti ingradeasca accesul la vestiar la locul de munca in timpul celor 8 ore de munca cat esti la serviciu? Mai ... (vezi toată discuția)