avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu paternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu paternal

un salariat caruia i-a nascut sotia vrea sa intre in concediu paternal. Cu ce data poate intra?se inscriu in carnet suspendarea celor 5 zile pe care le-a solicitat ptr nasterea copilului? cum se face inscrierea?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:31, 22 Noiembrie 2011
Nu trebeui sa intre in concediu paternal pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC ... prin urmare, tatal poate depune actele pentru acordarea indemnizatiei imediat dupa nasterea copilului ..
freeelis a scris:

Nu trebeui sa intre in concediu paternal pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC ... prin urmare, tatal poate depune actele pentru acordarea indemnizatiei imediat dupa nasterea copilului ..


am inteles..si exista un termen anume..in cate zile de la nastere tr sa depuna?Iar mama cum procedeaza, mai intra in concediu pre si post natal,cele 126 de zile inainte de nastere si dupa?mai sunt obligatorii si cele 42 de zile dupa nastere?
Multumesc f mult.
1. Concediul paternal (cel de 5 zile libere platite) nu are legatura cu CCC.

2. Tatal copilului poate intra in CCC dar dupa ce terminati dvs. concediul de maternitate.

3. - Tatal copilului poate sa opteze pentru CCC pana la 1 an si sa primeasca direct stimulentul de insertie de 500 lei lunar (pana ce copilul implineste 2 ani), fara sa intre efectiv in CCC.
- Adica lucreaza si primeste salariul de la angajator si primeste si stimulentul de insertie de la AJPS.

4. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu puericultura ValentinaNastase ValentinaNastase Buna ziua, Daca tatal opteaza pentru stimulentul insertie fara a intra in CCC((Eu nu beneficiez de concediul de maternitate, nefiind angajata), mai poate ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal înaintea concediului pentru cresterea copilului Marta0000 Marta0000 Bună Sotul meu va intra in concediu pentru cresterea copilului din ziua cand se va naste micutul, eu nefiind angajată. Intrebarea mea este în ce masura ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: o salariata care tocmai a nascut, se afla in concediu medical sarcina si leuzie, cu mentiunea ca ... (vezi toată discuția)