avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere salariu: Act aditional gresit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere salariu: Act aditional gresit

Buna ziua! Din pacate, in cadrul companiei in care lucrez intampinam urmatoarea situatie: un angajat al companiei a semnat si primit un exemplar al unui act aditional prin care, din cauza unei erori, a primit o marire salariala mult mai mare decat cea stabilita. Angajatul a fost informat cu privire la aceasta eroare, insa doreste sa profite de situatie si refuza semnarea actului aditional corectat. Care ar fi pasii de urmat in aceasta situatie? Este suficient sa realizam o decizie de poprire salariala in baza art. 256 (1): "Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.", sau este nevoie de cercetare disciplinara sau, mai mult, de o hotarare judecatoreasca? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IuliaCL , utilizator 12:22, 3 Septembrie 2015
Nu prea aveti ce sa faceti cu niciuna din modalitatile mentionate de dvs.

El nu este obligat sa restituie nicio suma inapoi ,intrucat exista un act aditional semnat in acest sens.

Refuzul de a semna un act aditional nu poate fi considerat abatere disciplinara, intrucat nu este obligat sa-lsemneze.
Va multumesc frumos pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Putem incerca o comisie disciplinara prin care sa ii desfacem contractul de munca? Mentionez ca angajatul a incercat sa santajeze conducerea firmei pentru a-i acorda anumite beneficii (pachet de relocare etc.) in schimbul semnarii actului aditional corect.
Trebuie sa fiti atenti la prevederile Reg.Intern , daca faptele savarsite de catre salariat constituie sau nu abateri disciplinare.

De asemenea, exista posibilitatea concedierii salariatului pentru desfiintarea postului. Insa in acest caz, desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Intre timp si din fericire, angajatul companiei a revenit asupra deciziei de a nu semna corectia si a fost de acord cu semnarea unui nou act aditional.

Pentru a incheia insa acest topic, la prevederile Regulamentului Intern ne-am gandit si noi, pentru ca ele fac referinta la conduita morala a angajatului. Daca faptele angajatului constituie sau nu abateri disciplinare, acest lucru ar fi fost stabilit in urma intrunirii comisiei disciplinare.

Desfiintarea postului nu se poate aplica deoarece nu am avea o cauza reala pentru a face acest lucru.

Va multumesc frumos pentru ajutorul oferit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz semnare act aditional micromet micromet ce se intampla daca un salariat refuza semnarea actului aditional cu marirea de salariu pe motiv ca aceasta ( marirea) este prea mica? (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla in perioada de preaviz? danuttunad danuttunad In perioda de previz,poti fi penalizat,sau poti fi solicitat sa raspunzi unor intrebari ale unei comisii de disciplina? In perioda de previz ai aceleasi ... (vezi toată discuția)
Fisa postului, consecinte nesemnare de catre angajat cristinaturcu cristinaturcu Buna ziua. Prin ce articol este specificat ca nesemnarea de catre angajat a fisei postului constituie abatere disciplinara? (vezi toată discuția)