avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accesiune

Buna ziua!

Problema mea este urmatoarea: cladirea este ridicata pe terenul altcuiva.

Proprietarul terenului nu si-a exercitat dreptul de optiune, deci nu am niciun mijloc de a-l determina sa imi plateasca contravaloarea imobilului.
In acelasi timp, nu ma lasa sa detin imobilul iar Codul spune ca prescriptia nu curge cat timp sunt lasat sa detin imobilul. Nu sunt lasat sa il detin, deci prescriptia curge. Dar nici nu pot sa ii cer banii pentru ca nu si-a exercitat acest drept potestativ.

Situatia asta poate dura la nesfarsit? Am inteles ca nu pot invoca exercitarea abuziva pentru ca dreptul potestativ nu e susceptibil de o astfel de exercitare.
Si atunci ce variante am?
Mai am vreo sansa sa imi recuperez banii investiti?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: studladr , utilizator 07:52, 4 Septembrie 2015
Problema dvs.mi se pare destul de complicata.In primul rand trebuie sa precizati cand ati inceput constructia, sa vedem daca se aplica Vehiul Cod Cvil sau Noul Cod Civi,adica constructia ati inceput-o inainte de 1 octombrie 2011 sau dupa ?Presupunand ca , sunt aplicabile preved.NCC si ca, sunteti constructor de buna-credinta se aplica preved.art.581 NCC ,acolo,legea vorbeste de dreptul proprietarului imobilului si, nu de obligatiasa dispuna inscreirea imbilului in cartea funciara si sa plateasca la alegerea sa,autorului lucrarii fie valoarea materialelor si a manoperei,fie sporul de de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrarii;sau,sa ceara obligarea autorului lucrarii sa cumpere imobilul la valoarea de circulatie pe care acesta ar fi avut-o daca lucrarea nu s-ar fi efectua.[Art.581NCC].Cam acestea ar fi optiunile, dar am putea pune in discutie si o imbogatire fara justa cauza.Dar,am si eu o intrebare ,cum de ati ajuns in aceasta situatie, de ce nu ati facut o conventie in prealabil cu proprietarul terenului.?:Dati-mi mai multe detalii ,sa vedem ce solutii ar fi.
In 2012 am ridicat o cladire pe terenul unui "vechi prieten". Urma sa deschidem un mic supermarket. Eu ridicam cladirea, iar el se ocupa de restul investitiei pentru urmatorii 5 ani. Intelegerea asta a fost verbala. Acum se face ca a uitat intelegerea si foloseste cladirea in interes propriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună! am moștenit un teren de la părinți. pe acel teren este ... Chrom Chrom Bună! Am moștenit un teren de la părinți. Pe acel teren este o construcție făcută de părinții mei împreună cu o alta familie. De câțiva ani ... (vezi toată discuția)
Constructie casa pe terenul altui proprietar alinaiorgu alinaiorgu Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:am construit casa pe terenul tatalui meu, deoarece am considerat ca fiind tata si fiica ulterior imi ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager stefan dorel stefan dorel Buna ziua, Intrebarea mea este, ce se intampla daca cineva construieste o casa pe un teren obtinut in baza unui contract uzufruct viager, daca ulterior se ... (vezi toată discuția)