avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Sunt proprietarul unei case construita cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Sunt proprietarul unei case construita cu autorizație ...

Buna ziua ,
Sunt proprietarul unei case construita cu autorizatie pe terenul de 195 mp inchiriat de la statul roman . In urma retrocedarii terenului proprietar a devenit o persoana fizica . Mentionez ca valoarea de piata a terenului e de aproximativ 12-14 ori mai mica ca cea a casei . Pot invoca ACCESIUNEA ? evident cu despagubirea justa a proprietarului terenului . Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MMRS , utilizator 14:42, 26 Mai 2021
Buna ziua, conform art. 582 Cod Civ., in cazul in care autorul lucrarii autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de rea-credinta, proprietarul imobilului are dreptul:
a) sa ceara instantei sa dispuna inscrierea sa in cartea funciara ca proprietar al lucrarii, cu plata, la alegerea sa, catre autorul lucrarii, a jumatate din valoarea materialelor si a manoperei ori din sporul de valoare adus imobilului; sau

b) sa ceara obligarea autorului lucrarii la desfiintarea acesteia; sau

c) sa ceara obligarea autorului lucrarii sa cumpere imobilul la valoarea de circulatie pe care acesta ar fi avut-o daca lucrarea nu s-ar fi efectuat.

(2) Desfiintarea lucrarii se face, cu respectarea dispozitiilor legale in materie, pe cheltuiala autorului acesteia, care este tinut totodata sa repare orice prejudicii cauzate, inclusiv pentru lipsa de folosinta.

Va multumesc pt raspunsul promt dar nefiind de specialitate nu il prea inteleg . Consider ca , constructia a fost realizata cu buna credinta avand toate actele in regula ( aut. de construire din 1970 si cea de luare in folosinta din 1973) . In calitate de proprietar al casei pot invoca Accesiunea pentru a deveni si proprietarul terenului ? Va multumesc.
Nu, accesiunea ar insemna ca proprietarul terenului sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra constructiei dar, cata vreme sunteti dobanditor de buna-credinta si ati construit in baza unei autorizatii de construire, nu cred ca asta vi s-ar putea aplica, nici macar conform prevederilor din vechiul cod civil, sub imperiul carora ati construit.
Deci , daca bine am inteles , singurul care poate invoca accesiunea este proprietarul terenului si niciodata cel al constructiei ?
Da, doar proprietarul terenului ar putea invoca accesiunea.

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate imobil zsolt956 zsolt956 Daca cineva cumpara o locuinta cu contract neautentificat (imobilul fiind construit candva neautorizat pe terenul altuia) sau construieste o locuinta desi ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager stefan dorel stefan dorel Buna ziua, Intrebarea mea este, ce se intampla daca cineva construieste o casa pe un teren obtinut in baza unui contract uzufruct viager, daca ulterior se ... (vezi toată discuția)
Bună! am moștenit un teren de la părinți. pe acel teren este ... Chrom Chrom Bună! Am moștenit un teren de la părinți. Pe acel teren este o construcție făcută de părinții mei împreună cu o alta familie. De câțiva ani ... (vezi toată discuția)