avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cultura pe pe un teren pe care nu sunt titular
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cultura pe pe un teren pe care nu sunt titular

Buna ziua,

Am nevoie de sfaturile dvs. in urmatoarea problema.

Pe un teren de 6 arii am plantat salcami (bunica, eu, tatal meu, mama, sora si sotul ei). Pamantul era al bunicii mele (bunica vitrega, v-am mai spus de ea pe alt post). Intre timp bunica s-a mutat la rudele sale. Rudele ei si nepotii sai spun ca ne va lua aceasta bucata de pamant cu aproape 400 de salcami (plantati de vreo 7 ani). Ok, este pamantul ei...dar noi am plantat acesti salcami, fara ea am fost 5 persoane, iar salcamii au fost adusi de mama mea ! Ei spun ca ne vor lua pamantul (bun, au dreptul ca bunica este titulara), dar ne vor lua si salcamii, in cel mai convenabil caz pentru noi vor face jumate-jumate...si nu este corect. Bunica a fost o singura persoana, noi 5, salcamii au fost adusi de parintii mei.
As mai puncta ca desi pamantul era trecut pe numele bunicii (ca este al ei), la primarie cel care plateste impozitele este tatal meu. Deci, tatal meu va plati acum impozit pentru un pamant pe care el nu il va lucra si nu il va fructifica.
Tatal meu s-a oferit sa le ofere alti 6 arii in locul acestui pamant. Rudele bunicii ne doresc acest schimb. O tin una si buna ca bunica este titularul si ca noi nu avem ce face...ne rad in nas cu treaba aceasta. Le-am spus ca moi interesa, nu cred ca legea sta tocmai asa in conditiile in care noi am plantat acolo. Mai mult, ei zic ca daca am dori sa taiem acum acei salcami nu ne-ar lasa padurarii ca o padure se taie dupa un anumit timp...si nu asa cand vrei tu. Poftim ? Adica e pamantul meu si cei din silvilcultura imi dicteaza cand imi pot taia pomii plantati pe terenul meu ? Cred ca abuzeaza si mint.
Alte detalii : bunica a fost casatorita cu tatal tatalui meu timp de peste 20 ani, casatorie cu acte. Bunica poarta numele sotului si acelasi nume cu tatal meu. A locuit impreuna cu famila mea timp de 30 ani, iar in urma cu cateva luni la indemnul nepotilor sai si in urma unui conflict a plecat de la noi (fara sa anunte).
Cum spuneam, am plantat acesti copaci pe un teren pe care tatal meu nu este proprietar.
Consider ca moral, nu mi se pare normal ca dupa 30 de ani petrecuti in casa cu noi sa ne ia tot....tinand cont ca, cu noi, nepoatele si cu tatal a fost in relatii foarte bune.

Intrebarile mele : este legal ca aceste rude (bunica saraca de ea nu duce ea razboiul, ci nepotii ei, rudele sale...ea nici n-ar putea sa nu fie de acord cu ce vor ei...ca doar locuieste la ei...si trebuie sa le recunoasca prin pensie, prin pamant, altfel n-ar tine-o la ei) sa beneficieze dupa acel teren si sa ne ia toti salcamii ?

Daca se ajunge la intelegerea jumate-jumate, ei nu vor sa semneze nimic, vor totul numai pe vorba (mi-e teama ca cine stie ce lucruri ascunse mai fac, il lasa pe tatal meu sa taie jumate din salcami si apoi il reclama la politie, judecatorie etc. Au procedat la fel in cazul unui teren cu vita de vie, au zis ca acel teren va ramane la tatal meu. Asa ca tatal meu s-a ingrijit de vita aceea. Acum spun altceva "iati gandul!"...cu alte cuvinte, a sapat-o, stropit-o etc, iar acum ei ii vor lua si strugurii si le va ramane lor pentru totdeauna).
Nu stiu daca bunica le-a trecut pana acum pamantul pe numele lor.


Poate tatal meu sa le ofere la schimb alta bucata de teren care nu are nimic cultivat pe ea ?

Cum ne sfatuiti sa procedam legal...si omeneste?
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi pertinente si pentru ajutorul dvs.



Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Iulia2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:48, 18 August 2012
Daca bunica nu este de acord sa primeasca in schimb alt teren, si nu cadeti la intelegere nicicum, si daca ati fost de buna-credinta cand ati plantat salcamii, bunica (fiind proprietarul terenului) are dreptul, conf. art. 581 Cod civil:
a) sa ceara instantei sa dispuna inscrierea in cartea funciara ca proprietar al lucrarii, platind, la alegerea sa, autorului lucrarii, fie valoarea materialelor si a manoperei, fie sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrarii;
sau
b) sa ceara obligarea autorului lucrarii sa cumpere imobilul la valoarea de circulatie pe care acesta ar fi avut-o daca lucrarea nu s-ar fi efectuat.

Daca ati fost de rea-credinta cand ati plantat salcamii, atunci trebuie sa aveti in vedere art. 582 din Cod civil.

Mentionez ca termenul de "imobil" este valabil si pentru plantatiile efectuate pe un teren.
Din moment ce cunoșteați că nu sunteți proprietarul terenului în momentul înființării plantației respective, vă încadrați la prevederile art. 582 Cod Civil, deoarece știați că faceți lucrări pe terenul altuia.
Daca nu ajungeți la o înțelegere amiabilă în cel mai favorabil caz pt D-voastră puteți cumpăra terenul la valoarea de dinantea efectuării plantației, iar în cel mai defavorabil caz veți primi de la proprietari jumătate din contravaloarea puieților și a manoperei.


„Art. 582. -
(1) În cazul în care autorul lucrarii autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de rea-credința, proprietarul imobilului are dreptul:
a) sa ceara instan?ei sa dispuna înscrierea sa în cartea funciara ca proprietar al lucrarii, cu plata, la alegerea sa, catre autorul lucrarii, a jumatate din valoarea materialelor și a manoperei ori din sporul de valoare adus imobilului; sau
b) sa ceara obligarea autorului lucrarii la desfiin?area acesteia; sau
c) sa ceara obligarea autorului lucrarii sa cumpere imobilul la valoarea de circulație pe care acesta ar fi avut-o daca lucrarea nu s-ar fi efectuat
(2) Desființarea lucrarii se face, cu respectarea dispozițiilor legale în materie, pe cheltuiala autorului acesteia, care este ?inut totodata sa repare orice prejudicii cauzate, inclusiv pentru lipsa de folosința.”
Nu cunosc termenii juridici. Intuiesc numai ce vrea sa insemne aici "rea credinta".
Tratativele nu se duc cu bunica. Ea este batrana, bolnava. Rudele nu ne lasa sa discutam cu ea, ei vorbesc in numele ei.
Pe scurt, aceste rude ale bunicii doresc sa isi insuseasca terenul +salcamii. Nu doresc nicidecum sa plateasca salcamii care au fost plantati sau munca celor care i-au plantat.
E legal ? Au dreptul sa ceara asa ceva ? Ei pun conditiile pentru ca bunica este la ei si ca terenul va fi trecut pe numele lor.

Am plantat pe acest teren fara a ne face nicio problema pentru ca era terenul bunicii, iar bunica era membrul familiei noastre !
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Iulia2012, utilizator
Nu exista o procedura care sa-i permita tatalui meu sa isi ia partea cuvenita (mai mult de jumatate pt ca am plantat 5 oameni) si sa-i lase terenul ?

Va multumesc pentru interventiile dvs de mai sus si orice amanunt este binevenit.
Si mai este un lucru pe care nu il inteleg. De ce tatal meu plateste impozitul la primarie daca terenul este pe numele bunicii ?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt proprietarul unei case construita cu autorizație ... MMRS MMRS Buna ziua , Sunt proprietarul unei case construita cu autorizatie pe terenul de 195 mp inchiriat de la statul roman . In urma retrocedarii terenului ... (vezi toată discuția)
Constructie neautorizata pe pamantul meu mr82d mr82d Acum 6 luni am devenit proprietar pe un pamant. In urma masuratorilor am constatat ca pe terenul meu se afla o constructie neautorizata (un grajd) care se ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate imobil zsolt956 zsolt956 Daca cineva cumpara o locuinta cu contract neautentificat (imobilul fiind construit candva neautorizat pe terenul altuia) sau construieste o locuinta desi ... (vezi toată discuția)