avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intrarea tatalui in concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intrarea tatalui in concediu crestere copil

buna. am un baietel de 1 an si doua luni si luna aceasta am hotarat sa ma intorc la munca din CIC si am dorit sa intre sotul meu in paternitate. el lucreaza de 1 an si 8 luni la o firma. cand am mers la primarie sa depunem dosarul ni s-a spus ca sotul trebuia sa aiba 12 luni lucrate inainte de a se naste copilul, si nu poate sa intre in paternitate. nu este suficient ca are 1 an si 8 luni lucrate pana la data la care vrea sa intre in paternitate? ce legatura au lunile dinainte de a se naste copilul daca pana acuma am beneficiat eu de maternitate? As dori sa stiu daca se poate face ceva in ccazul acesta pentru a putea beneficia totusi de paternitate. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:14, 4 Septembrie 2015
Nu, conditia este sa fi obtinut venituri impozabile in fiecare din cele 12 luni inainte de a se naste copilul, asa cum vi s-a spus si acolo.
Perioada care se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei CCC este cea anterioara datei nasterii copilului si nu cea ulterioara acesteia.
1. Concediul luat de tata se numeste tot concediu crestere copil (CCC), nu concediu de paternitate (nu exista asa ceva)

2. - Indiferent de parintele care vrea sa intre in CCC acesta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj, concedii medicale etc.).
- Adica si tatal trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si mama copilului.

3. - In acest caz, daca dvs. doriti sa reluati activitatea, veti benficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
- Pentru aceasta trebuie sa faceti o cerere catre AJPIS si sa adaugati o copie dupa decizia de incetare a suspendarii contractului individual de munca (CIM) sau o adeverinta de la angajator ca ati reluat activitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil blueice blueice Buna ziua, Am inteles ca s-a marit indemnizatia de crestere copil si as vrea sa stiu exact ce inseamna. La un salariu brut de 1340 si net de 973 lei care ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)