Buna ziua,
in cadrul unui contract de distributie marfa, furnizorul are dreptul sa includa urmatoarea clauza?
"Drept urmare, dacă Distribuitorul ………………………………………… nu va plăti produsele, serviciile sau facturile restante către FURNIZOR la termenel stabilite prin contractul de distributie descris anterior, executarea se poate îndrepta împotriva mea,fără somatie, punere în întârziere sau judecată. Am luat la cunostintă faptul că, în conformitate cu art.63 alin.4 din Legea 99/1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice:
„IN CAZ DE NEEXECUTARE, CREDITORUL POATE FOLOSI MIJLOACELE PROPRII
PENTRU LUAREA IN POSESIE A BUNULUI AFECTAT GARANTIEI”.
Cum pot schimba aceasta clauza sa fie si in favoarea mea ca distribuitor ?
Exista un act normativ care sa reglementeze contractele comerciale ?
Multumesc
Furnizorul are dreptul de a introduce orice clauza doreste, insa d-voastra. aveti dreptul de a o refuza ori negocia.
Nu este ilegala, dar ar trebui sa cunoasteti ca acest articol are efect numai daca aveti o garantie constituita in temeilu legii nr. 99/1999, si va executa numai acele bunuri aduse drept gaj comercial.
Art. 969. Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante. Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege.
Art. 970. Conventiile trebuie executate cu buna - credinta. Ele obliga nu numai la ceea ce este expres intransele, dar la toate urmarile, ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa.“ (Codul civil roman).
Trageti dvs concluziile!:closedtopic:
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Exemplare contract
capello
Buna ziua,
As vrea o lamurire pertinenta (cu trimitere la lege daca se poate) referitoare la urmatoarea situatie:
Un contract a fost redactat si semnat ... (vezi toată discuția)
Bo sau cec garantie
loremaria
Este legal daca intr-un contract este stipulat ca cumparatorul trebuie sa lase gaj un instrument de plata, respectiv un BO cu mentiunea "valabil fara protest"? ... (vezi toată discuția)