Mama mea in varsta de 73 de ani vinde fratelui meu cu contract de V/C apartamentul ei, de fapt o donatie mascata, neprimind nicio suma de bani, desi in contract este trecuta o suma sub pretul pietei. Se pare ca in contract scrie ca are un singur fiu, omitandu-ma pe mine. La o luna dupa tranzactie decedeaza.
Acum, dupa moartea ei, pot cere anularea contractului de V/C, pentru declaratie falsa sau prezentarea de acte false care specifica ca dupa divortul de primul sot a rezultat un singur fiu? Eu aparand mai tarziu din a doua casatorie. Mentionez ca apartamentul l-a primit dupa divortul de al doilea sot.
Multumesc.
In primul rand, nici nu se pune problema revocarii. O eventuala revocare poate fi ceruta numai de catre donator (care nu mai este in viata) si numai pentru fapte de ingratitudine (pe care le cititi dvs la art.1023 din Codul civil).
In al doilea rand, ce va interseaza pe dvs este calificarea actului ca donatie deghizata si solicitarea reductiunii acesteia, pana la intregirea rezervei succesorale a dvs, de 1/4. Presupunand ca ati obtine acest lucru, oricum actul ramane "in picioare". Cel mult, fratele dvs va fi obligat sa va achite o suma reprezentand rezerva dvs succesorala.
In al treilea rand, nu era musai sa se dovedeasca gradul de rudenie intre parti. Vanzarile se pot face foarte bine atat intre straini, cat si inte rude.
In al patrulea rand, notarul ia act de vointa partilor, care include si pretul. Daca acela a fost pretul declarat si convenit de parti, acela a fost mentionat in act. Valoarea rezultata din grila notariala este orientativa (daca vanzatorul nu isi poate evalua bunul si nu stie cat sa ceara) si este folosita pentru calculul taxelor. Dar nu este obligatorie. Se trece ca pret 10 lei, daca asa declara partile, dar taxele se calculeaza la 30 de lei, cat rezulta din grila.
In al cincilea rand, declaratia falsa a mamei dvs ca are un singur fiu nu este o cauza pentru atragerea nulitatii contractului de vanzare cumparare.