avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea contract V/C in baza art.1091 din NCC.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea contract V/C in baza art.1091 din NCC.

Dupa decesul parintilor, unul dintre cei doi copii ai acestora afla ca pe numele celuilalt copil, parintii au intocmit un contract de V/C al apartamentului cu rezerva uzuluifruct viager al acestora. Cum dobanditorul nu poate face dovada platii pretului (unul neserios), conform art. 1091, aliniatul 4 din NCC, vanzarea apartamentului este o donatie deghizata.
Daca cel dezmostenit cere in instanta anularea actului in baza articolului de mai sus, ce poate obtine ? Anularea actului si apoi succesiunea cu o cota de 1/2 din apartament sau doar rezerva succesorala ?
Cel mai recent răspuns: AlexGM , utilizator 17:42, 7 Aprilie 2017
Daca se anuleaza contractul de vanzare-cumparare in instanta, constatandu-se ca in realitate este o donatie deghizata, atunci se va aduce la masa succesorala si acest bun, urmand sa se aplice cotele prevazute de mostenirea legala: descendentii directi mostenesc in cote egale.
Nu se poate vorbi de o rezerva succesorala in acest caz, deoarece nu exista testament.
Anularea actului e una, constatarea caracterului deghizat e alta.

Daca actul e anulat, bunul va reveni in masa succesorala in integralitatea lui.

Daca e o donatie deghizata, ea va intregi doar rezerva in masura in care a fost incalcata ca si liberalitate excesiva.
Actiunea e deja pornita ca revocare a donatiei (chiar daca e un contract de V/C), fara insa a avea prima infatisare in instanta. Ma interesa ca la sfarsitul acestui proces ce finalitate va avea: revenirea bunului la masa succesorala in integralitatea lui sau doar culegerea rezervei succesorale.
Va multumesc ca existati !
Cred ca actiunea e gresit initiata.Daca exista deja un pret in acel contract v/c, se bucura de prezumtia de autenticitate si validitate pana la dovada contrara.Cred ca actiunea trebuia sa aiba alt obiect.Nu puteti califica dvs. actul ca donatie cand are un pret si clauze specifice v/c.
Tocmai prevederile art. 1091, aliniatul 4 din NCC ar putea fi proba contrara.
Da, contractul de V/C are un pret, unul insa modic (cu mult sub pretul pietii), dar plata acestuia nu a fost facuta, iar vanzatorii si-au pastrat uzul fruct. In cuprinsul contractului nu se regaseste si consimtamantul celuilalt copil al defunctilor.
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2017
AlexGM, utilizator

Alte discuții în legătură

Act vânzare-cumpãrare- pret fictiv Soffia Soffia Bună ziua, În cazul unei vânzări a unui imobil, încheiat între părinţi şi unul dintre fii, poate fi atacat de ceilalti fii daca în spatele acestei ... (vezi toată discuția)
Donatie doar pe 1/2 din apartament ? AlexGM AlexGM Mama mea i-a facut act de vanzare cumparare cu uzul fruct viager surorii mele fara a primii contravaloarea apartamentului. Actul a fost facut intre mama mea si ... (vezi toată discuția)
Anularea act v/c - declaratie falsa AlexGM AlexGM Mama mea in varsta de 73 de ani vinde fratelui meu cu contract de V/C apartamentul ei, de fapt o donatie mascata, neprimind nicio suma de bani, desi in ... (vezi toată discuția)