avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea contract V/C in baza art.1091 din NCC.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea contract V/C in baza art.1091 din NCC.

Dupa decesul parintilor, unul dintre cei doi copii ai acestora afla ca pe numele celuilalt copil, parintii au intocmit un contract de V/C al apartamentului cu rezerva uzuluifruct viager al acestora. Cum dobanditorul nu poate face dovada platii pretului (unul neserios), conform art. 1091, aliniatul 4 din NCC, vanzarea apartamentului este o donatie deghizata.
Daca cel dezmostenit cere in instanta anularea actului in baza articolului de mai sus, ce poate obtine ? Anularea actului si apoi succesiunea cu o cota de 1/2 din apartament sau doar rezerva succesorala ?
Cel mai recent răspuns: AlexGM , utilizator 17:42, 7 Aprilie 2017
1. Cand a fost incheiat acel contract? Anul mai exact.
2. De unde aveti certitudinea ca pretul nu a fost platit? Daca e unul modic ar fi putut fi achitat in numerar, iar singurii in masura sa declare daca l-au primit sunt parintii dvs, care nu mai sunt in viata.
3. Chiar si daca instanta stabileste ca a fost donatie deghizata, asta nu inseamna ca actul este anulabil. Nu e valabil ca vanzare, dar este valabil ca donatie, daca intruneste conditiile de forma prevazute de lege. Cel mai probabil instanta va lua act de vointa parintilor dvs, aceea de a gratifica fratele. Adica vorbim despre rezerva dvs succesorala.
1. 2016;
2. Inainte de a deceda, parintii celui in cauza s-au plans ca nu au pretins plata pretului. Iar cel favorizat nu poate face dovada platii, intrucat aceasta nu a avut loc;
3. Se mai poate invoca si prevederile art. 1665, aliniat 1: "Vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi plătit." ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vânzare-cumpãrare- pret fictiv Soffia Soffia Bună ziua, În cazul unei vânzări a unui imobil, încheiat între părinţi şi unul dintre fii, poate fi atacat de ceilalti fii daca în spatele acestei ... (vezi toată discuția)
Anularea act v/c - declaratie falsa AlexGM AlexGM Mama mea in varsta de 73 de ani vinde fratelui meu cu contract de V/C apartamentul ei, de fapt o donatie mascata, neprimind nicio suma de bani, desi in ... (vezi toată discuția)
Donatie doar pe 1/2 din apartament ? AlexGM AlexGM Mama mea i-a facut act de vanzare cumparare cu uzul fruct viager surorii mele fara a primii contravaloarea apartamentului. Actul a fost facut intre mama mea si ... (vezi toată discuția)