avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru crestere copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru crestere copilului

Buna ziua,am o intrebare despre indemnizatia pt cresterea copilului,pe data de 10 aprilie 2016 va avea loc nasterea copilului meu si pe data de 9 aprilie 2016 imi va expira contactul de munca,eu am ultimele 12 luni de munca cotizate la stat,dar am inteles de la alte persoane nu voi putea beneficia de indemnizatie pt ca imi v a inceta contractul de munca in perioada in care voi naste,si daca imi inceteaza eu nu voi mai avea cele 40 de zile de medical in care trebuie sa fac dosarul pt indemnizatie.Ce am de facut,ma puteti ajuta sau sau un sfat sa stiu din timp ce sa fac?
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2015
Elena_Aurelia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena_Aurelia , utilizator 14:46, 6 Septembrie 2015
1. Informatiile care vi s-au dat sunt eronate.

2. Veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Daca veti naste in aprilie 2016 cele 12 luni eligibile sunt mai 2015 - aprilie 2016.

4. Nu va incurca in nici un fel faptul ca va inceteaza contractul individual de munca (CCC) inainte de data nasterii.

5. La data incetarii CIM dvs. veti fi deja in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

6. Dupa incetarea CIM aveti doua posibilitati:

A) - Sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maetrnitate) daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate, pana se termina cele 126 de zile, si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

B) - Sa depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti depune actele la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC.
- Intrebati la CJAS ce acte trebuie sa duceti la prime depunere de certificat medical.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie concediu crestere copil MihaelaUrsu1 MihaelaUrsu1 Buna ziua, Lucrez ca si trainer pe Contract de munca cu perioada determinata. In data de 12.07.2016 urmeaza sa am un copil. Contractul de munca se va ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului. eusicumine eusicumine Buna ziua, Sunt insarcinata in 8 saptamani,lucrez din data de 29 august 2015 si am contract pe un an de zile. Deci eu voi naste undeva la sfarsitul luni ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal fractionat irina19867 irina19867 Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala ... (vezi toată discuția)