buna ziua.
tocmai mi-am depus demisia la firma in care lucrez si ideea este ca eu nu mi-am luat nicio zi de concediu si acum as vrea sa stiu dc aceste zile se platesc s-au nu.eu am o vechime in actualul loc de munca de 1 an si 5 luni.aaa si mai vrewu sa intreb dc cartea mea de munca este la sediu firmei adica in craiova si eu lucrez la punct de lucru valcea nu trebuie sa imi trimita ei cartea de munca s-au trebuie sa ma duc eu dupa ea la craiova?
multumesc
o zi buna
La incetarea contractului de munca se paltesc zielle de concediu de odihna neefectuate (la care aveai dreptul proportional cu timpul lucrat)
De regula cartea de munca se ridica personal (de la firma sau de la ITM)
Buna ziua,
Am si eu o mica problema si nu prea stiu cum se procedeaza. Am venit in firma unde muncesc prin luna octombrie anul trecut, insa ei mi-au facut carte de munca din ianuarie. Am semnat atunci un contract de munca pe care nu l-am citit iar eu nici pana acum nu am primit un exemplar. Prin luna martie mi-am luat concediu de 7 zile lucratoare. Acum, am vb cu ei ca vreau restul de concediu tot odata, au calculat ei si mi-au zis k mai am 10 zile lucratoare. Cand trebuie acum sa plec in concediu ei imi spun ca nu imi pot da 2 saptamani, pt ca este prea mult. Doresc sa stiu daca au dreptul de a imi interzice acest lucru si vreau sa stiu daca in conditiile in care semnez statul de plata inainte de a imi lua salariul este in regula, mai ales in conditiile in care salariul intarzie si cate o saptaman, la serviciu stau 9 ore plus sambata program scurt. Intrebarea este daca doresc sa imi dau demisisa, o pot face si fara preaviz invocand motivele enuntate?
1. concediul de odihna se efectueaza obligatoriu, dar angajatorul are dreptul de stabili cand poate si cat poate sa va acorde.
Exista totusi o reglemenatre in codul muncii prin care sunt obliagti sa va acorde cel putin odata pe an un Concediu de minim 15 zile lucratoare
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
2. statul de plata se semneaza cand va luati banii, in niciun caz inainte !!
3. pentru demisie fara preaviz trebuie sa specificati exact ce obligatii nu si-a indeplinit angajatorul
Va multumesc pentru raspuns. Concediile au fost programate astfel incat fiecare angajat cand isi termina perioada de concediu, alt angajat sa isi poata lua concediu. Acum a flu ca in data la care eu trebuia sa plec in concediu, nu o mai pot face pentru ca ei au stabilit in aceeasi zi concediul altui angajat. Mai este o problema: am solicitat 10 zile de concediu si mi-au fost aprobate, acum alt sef imi spune ca nu imi poate da cele 10 zile. Eu nu mai inteleg nimic, au incercat sa ma faca sa cred ca nu am inteles eu bine cand ei mi-au permis cele 10 zile lucratoare de concediu. Vroiam sa ma intorc din concediu direct cu demisia, sa stau in preaviz dar in conditiile acestea trebuie sa le platesc zilele de concediu pe care le-am luat, nu? Din acest motiv m-am gandit ca imi pot prezenta demisia dar fara preaviz si nu stiu daca intarzierea salariului, cele 9 ore pe zi, faptul ca mie nu mi-a revenit nicio copie a acelui contract de munca, faptul ca inafara concediului nu beneficiez nici macar de o zi libera la doua saptamani sunt motive REALE pentru ca ei sa nu ma oblige sa stau in preaviz.
Va multumesc anticipat.
O zi buna!
In primul rand nu trebuie sa platiti nici o zi de concediu ......:stunned: zilele de concediu daca nu le efectuati(sunt un drept al d-v pentru perioada lucrata) trebuie sa va fie platite de angajator, ca si concediu neefectuat......2. trebuie sa tineti cont de faptul ca preavizul se poate suprapune peste concediu ......asa ca daca aveti posibilitatea de-a va lua concediu legal de 10 zile cu 2 zile inainte de-a pleca in concediu introduceti si demisia in asa fel in cat in momentul in care se termina concediu se incheie si contractul. Daca nu se poate (datorita programarii concediilor) depuneti demisia si acordati preavizul de 15 zile(sunt zile calendaristice sa stii) si cereti plata zilelor de concediu neefectuate ....ptr ca daca bani nu intrazie nu prea aveti motiv de incetare fara preaviz, iar in privinta celor 9 ore lucrate nu cumva aveti pauza de masa trecuta in program ? daca nu respectati la sange contractul d-v de munca in sensul ca daca in el scrie ca aveti program de 8 ore de la 8-16 la ora 16 plecati de la serviciu sau cereti plata orelor suplimentare .......in rest Multa Bafta