avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea si declaratie de acceptare a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea si declaratie de acceptare a mostenirii

Buna ziua,
As dori cateva informatii legate de mostenire si declaratia de acceptare a mostenirii/succesiunii.
-am inteles ca ar fi nevoie de o declaratie de acceptare a mostenirii;
-am inteles ca aceasta ar trebui data inaintea implinirii termenului de un an de la data decesului persoanei respective;
-nu am inteles ce se poate intampla daca nu se da aceasta declaratie. Se exclude automat mostenitorul de la mostenire sau doar daca ceilalti mostenitori incearca sa puna bete in roate sa zic?
-am inteles ca aceasta declaratie se poate da la notar sau sub semnatura privata dar nu am inteles ce inseamna exact sub semnatura privata, adica in fata avocatului sau cu martori sau cum? Ca altfel cum se poate dovedi ca acea declaratie sub semnatura privata a fost data in termenul de un an de zile?

Si legat de acceptarea mostenirii am inteles ca se accepta atat activul cat si pasivul. Dar ce se intampla cu eventuale datorii, am inteles ca eventualele datorii se platesc din mostenire cum ar veni. Va rog sa imi spuneti daca am inteles bine: de ex daca se mosteneste un teren in valoare de o mie lei sa zic dar in acelasi timp si o datorie de o mie lei, atunci ar fi oarecum chit dar ce se intampla in cazul in care datoria ar fi de doua mii lei?
Momentan nu se cunosc sa fie datorii, exista riscul sa apara in viitor? Adica probabil datorii la impozite, etc?

Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2015
utilizator32, utilizator
Cel mai recent răspuns: utilizator32 , utilizator 08:36, 7 Septembrie 2015
Dreptul de opţiune succesorală (acceptarea sau renunţarea la moştenire) se exercită în termen de 1 an-art. 1103 Noul cod civil
Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă+ fără limită de timp , dar peste 2 ani de la deces, cresc valorile notariale.
Acceptarea moştenirii este expresă sau tacită.
Se moştenesc şi datoriile în limita bunurilor din patrimoniul succesoral.
Ce inseamna mai exact expresa sau tacita?
Adica expresa este cea cu declaratie de acceptare a succesiunii?
Si la acceptarea tacita cum se poate dovedi ca a fost in termenul de un an de zile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Optiune succesorala vs. dezbatere succesorala Pilu Pilu Buna seara. Nu am o speta anume, dar ma intriga faptul ca nu inteleg un lucru si as aprecia daca cineva m-ar lamuri. Urmaresc cu interes postarile si ... (vezi toată discuția)
Se poate accepta o succesiune printr-un înscris sub semnătură privată? utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua, Am si eu o intrebare: inscrisul sub semnatura privata prin care am acceptat mostenirea de pe urma defunctului meu tata trebuie comunicat ... (vezi toată discuția)
Succesiune nmtcatalina nmtcatalina Tatal meu a murit in luna iulie 2009. Mostenitori suntem mama, fratele si eu. Nu vrem sa facem succesiunea. Suntem obligati prin lege? Ce se poate intampla ... (vezi toată discuția)