avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa moartea parintelui recasatorit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa moartea parintelui recasatorit

buna ziua, va rog sa imi dati un sfat in ceea ce priveste succesiunea dupa tatal meu. Sunt unica sa fiica.Mama mea a murit cand aveam varsta de 11ani iar tatal meu s-a recasatorit eu nefiind adoptata de catre mama vitrega. Am locuit toti in apartamentul tatalui meu (candva proprietate a statului, retrocedat ulterior) dar care a fost achizitionat definitiv dupa revolutie deci in timpul casatoriei cu mama mea vitrega care este in viata si cu care nu a avut copii. Cum trebuie sa procedez cu succesiunea dupa tatal meu in conditiile in care actuala sotie nu este de acord sa procedam la succesiune? Mi-ar fi de folos un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor si care sa imi permita sa imi intru in drepturi dupa tatal meu? Mentionez ca actuala mama are frati si nepoti in viata. Multumesc mult
Certificatul de calitate nu lputeti obtine decat tot cu acordul si participarea mamei vitrege. Daca v-a adoptat, dpdv legal dvs sunteti unica mostenitoare dupa decesul acestuia, in afara de liberalitatile care le poate face in timpul vietii dumneaei. dar si asa, vaeti avea cota cea mai mare din apartament.
Trebuie dezbatuta sussesiunea daca nu la notar pe cale amiabila, in instanta. Certificatul de calitate nu atesta decat calitate si nr. mostenitorilor, urmând a suplimenta masa succesorala cu apartamentul prin alt certificat suplimentar de mostenitor.
Mergeți la notar pe raza ultimului domiciliu al decedatului și mama vitrega va fi citata pt dezbaterea succesiunii, dacă nu va înțelegeți, nu se prezintă, urmează sa dezbateți succesiunea în instanta.
Bunul e comun cu mama.vitregăsesc asa ca numai jumătate din ap intra în masa succesorala.
Din aceasta jumătate, sotia supraviețuitoare mosteneste 1/4, dvs 3/4.
După ce va deceda și ea, aceasta va fi moștenită de rudele ei, dvs nu aveți niciun grad de rudenie cu ea.
Dezbaterea succesiunii poate fi amiabila -la notariat- sau, contencioasa la instanta de judecata.Daca mama vitrega nu vrea sa mearga la notar, trebuie sa faceti dezbatrea succesiuni la instanta.Certificatul de calitate de mostenitor il obtienti tot de la notar.Dreptul dvs de mostenire in calitate de descendent in concurs cu sotul supravietuitor este de trei sferturi(3/4) din mostenirea ramasa de pe urma tatalui dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama mea vitregă a decedat cu o lună înaintea tatălui meu. nu au avut copii împreună, dar ea a avut o soră. cine poate iniția dezbaterea succesiunii? Veronicas Veronicas Bună ziua, am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat, sotia sa (mama vitrega) a decedat si ea in urma cu o luna înaintea tatalui meu. Cei doi nu au copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Moaºtenire. cote cuvenite. lidy lidy am o nelămurire tata vitreg şi mama au 2 copii 1 copil comun (X ) şi eu (Y)doar al mamei din altă căsătorie, tata vitreg a murit în 2007 ,a fost ... (vezi toată discuția)