avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata in numerar la furnizor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata in numerar la furnizor

Buna ziua, daca de la furnizori am facturi care depasesc 5000 ron, pot achita in numerar suma de 5000 ron si diferenta prin banca, avind in vedere prederile Ord.70
din 2015.? Pot sa achit in numerar inca 5000 ron la un alt furnizor in aceasi zi?
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: Ciortea Zita , utilizator 10:28, 10 Septembrie 2015
Legea 70/2015:

(3) Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

....

Art. 3. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:
c) plăţi către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Ciortea Zita a scris:
am facturi care depasesc 5000 ron,
facturile toate, sau fiecare factura depaseste 5000 ?
regula este <5000lei/furnizor dar maxim 10000lei/zi plati numerar
Buna ziua,
Nu toate facturile, numai citeva pentru care furnizorul doreste si o plata in numerar.
Daca aveti o factura de 5100 lei, atunci 5000 lei numerar si restul de 100 lei numai prin instrumente de plată fără numerar.

Sau exemplificati ce factura/facturi aveti ca sa va dam un raspuns mai clar.
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc mult, am inteles mecanismul.O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata numerar. leo92 leo92 Pot plati numerar o factura de 30000 de lei, in decursul unei luni, in mai multe transe? (vezi toată discuția)
Plafonarea incasarilor si platilor emanuela25 emanuela25 Buna ziua Am o nelamurire in ceea ce priveste articolul din legea 70/2015 in care se precizeaza ca \\"Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către ... (vezi toată discuția)
Factură emisă în sumă de 7200 lei. pot tăia chitanță pentru 200 de lei (restul fiind încasați prin bancă)? PopCristi PopCristi Am emis o factura de 7200 lei inclusiv TVA catre o societate comerciala. Am incasat prin banca 7000 lei. Pentru diferenta de 200 lei pot taia chitanta sau se ... (vezi toată discuția)