avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este posibil intr-un proces de divort unde sunt parat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Este posibil intr-un proces de divort unde sunt parat sa invoc respingerea actiunii ca nefiind de competenta instantelor romane?

Buna ziua, am si eu o simpla nelamurire...va rog ajutati-ma.
Eu si cu sotul locuim in Austria,unde a fost ultimul nostru domiciliu ( amandoi cetetaeni romanii si cu cerificat de casnicie din romania)...de un an avem un proces pe rol in Romania cu minori.
Eu nu sunt de acord ca acest proces sa se desfasoare in Romania, am vreo sansa sa invoc ca nu este de competenta Instantelor din Romania?
In conditiile urmatoare:
In acest proces eu figurez ca parat.
Copilul sa nascut in Austria si este cetatean Roman.
In acest proces discutam programul copilului si pensia alimentara dar cap principal este DIVORTUL.


Eu consider ca ar fi de competenta statului unde are domiciliul copilul...dar conform articolului 914-2 toata lumea imi zice ca nu am nici o sansa.

Intrebarea mea este nu exista nici o NORMA DE DREPT INTERNATIONAL(care sa se regaseasca si in codul nostru de procedura civila) care sa spuna ca este de competenta instantel de la domiciliul minorei?
Nu exista nico o dispozitie care sa contrazica lucrul acesta?

Mie mi se pare logic sa fie locuinta copilului in orice conditii cea dupa care se alege competenta....pt ca , pt a dispune incredintarea ar trebui sa se faca ancheta sociala la locuinta copilulu ( care coincide cu a mea) si la locuinta tatalui. Si e mult mai logic lucrurile acestea sa le faca instanta de la locuinta copilului.

AM DREPTATE SAU NU? DAR CU CARE ARTICOL SA MA APAR?
VA MULTUMESC MULT SI CHIAR ESTE URGENT
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:25, 11 Septembrie 2015
ConsuelaScarlat a scris:
Ma uimeste faptul ca instanta va judeca acest proces si nu si-a invocat din oficiu necompetenta.

Fiind o competență teritorială alterantivă, instanța nu poate invoca din oficiu necompetența.


vioricasilica a scris:
Inca o intrebare...daca totusi instanta nu accepta aceasta exceptie ce trebuie sa scrie in decizia de divort ca sa pot iesi cu copilul din tara fara sa am nevoie mereu de acordul tatalui?
Sau mai exact ce trebuie sa cer.
va multumesc mult

Instanța nu mai poate pune în discuție excepția necompetenței teritoriale la acest moment procesul. Trebuia să o invocați până la primul termen.

Pt a ieși cu copilul din țară ar trebui să scrie că exercitați exclusiv autoritatea părintească în ceea ce-l privește pe copil, dar asta e destul de greu de obținut.


[Mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
sau ca domiciliul copilului e in Austria la dvs si ca sa puteti merge cu copilul catre domiciliul sau, instanta va suplini acordul de vointa al tatalui pt emiterea pasaportului atunci cand va fi nevoie si pt iesirea din tara.
Daca ar fi sa raspund strict la intrebarea din titlu - "Este posibil ...sa invoc..." - imi vine sa zic: ia vedeti, puteti?:) Bineinteles... ca de invocat se poate invoca orice.

Dar nu-i destul totdeauna a cere spre a obţine.

Romania este statul de cetatenie a celor doi soti. Iar instantele romane sunt competente in temeiul art 3 alin 1 lit b din Regulamentul 2201/2003. (Sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul ... instantele competente din statul membru a) ... b) de cetatenie a celor doi soti...).

art 3 din Regulament nu stabileste vreo ierarhie intre instantele deopotriva de competente

Si apoi, ar trebui evitata confuzia intre domeniile de aplicare ale celor 2 regulamente despre care s-a vorbit pe aici. Obiectul Regulamentului 1259/2010 este determinarea legii aplicabile divortului.

competenta ... e una
legea aplicabila solutionarii litigiului in fond ...e altceva.

Competenta se verifica aplicand Regulamentul 2201/2003.
Legea aplicabila solutionarii in fond a cererii de divort se verifica aplicand Regulamentul 1259. (in etapa 2, dupa ce s-a stabilit competenta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort anutsa22 anutsa22 Ce conditii si care este procedura de divort dintre un cetatean roman si unul moldovean. Drepturile si obligatiile fiecareia ? (vezi toată discuția)
Casatoria in turcia,domiciliul in germania. AllexNicoll AllexNicoll Buna ziua.Locuiesc de 4 ani in Germania.In urma cu 3 ani m-am casatorit cu cetatean turc,in Turcia.Pe livretul international de familie eliberat in Turcia, mi ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala si materiala divort in italia cezarad cezarad Am o intrbare. Doi soti, care au ultimul domiciliu comun in Romania urmeaza sa divorteze. Mai concret, sotia, plecata in Italia a promovat actiune de divort ... (vezi toată discuția)