Am primit de la executor o incheiere de stabilire a urmatoarelor cheltuieli de executare:
- onorariu de avocat - 10% din valoarea creantei de recuperat
- consultanta creditor privind deschiderea dosarului de executare - 200 lei+TVA
- copii xerox - 150 lei+TVA
- comunicare acte - 200 lei+TVA
- redactare si emitere acte si documente in procedura executarii silite - 620 lei+TVA.
1. Avand in vedere ca cererea de executare silita a fost depusa de un IFN prin departamentului sau de executari silite considerati onorariul de consultanta privind deschiderea dosarului de executare - 200 lei + TVA - ca fiind justificat?
2. Onorariul de redactare si emitere acte si documente in procedura executarii silite - 620 lei+TVA - vi se pare justificat?
Redactarea si emiterea actelor in cadrul executarii siite este, din punctul meu de vedere, inclusa in onorariul executorului de 10% din valoarea creantei de recuperat.
3. Fiind vorba de prima incheiere de stabilire a cheltuielilor mi se pot solicita 150 lei +TVA pentru copii xerox si 200 lei + TVA comunicare acte, cat timp la dosar nu se afla niste inscrisuri justificative ale acestor cheltuieli?
Nu ar trebui executorul sa se pronunte prin incheiere doar asupra unor cheltuieli efective?
In viziunea mea, spre exemplu in cazul cheltuielilor de comunicare a adreselor de poprire, executorul solicita un avans creditorului, transmite prin posta catre banci adresele de poprire, si cand are toate chitantele care atesta sumele platite cu titlul de cheltuieli postale emite incheierea de stabilire a acestor cheltuieli in sarcina debitorului. Este corecta ratiunea mea?
Astept opiniile dumnevoastra pe aceaste probleme.
Va multumesc
Ptr.toate sumele pretinse trebuie depuse act justificative(contracte,facturi,chitante,).Conform art.623 NCPC executarea silita a oricarui titlu executoriu cu anumite exceptii in care nu se incadreaza cazul dvs. se realizeaza numai de executorul judecatoresc, asa incat, nu cred ca IFN a facut executarea silita prin executorii proprii.Este corect,executorul judecatorescconform art.657 NCPC trebuie sa se pronunte prin incheiere,inclusiv cu privire la cheltuielile de executare.
Executarea silita se face intr-adevar de un executor judecatoresc.
Ceea ce am mentionat este ca cererea de executare silita a fost inregistrata pe rolul acelui executor de catre consultanti juridici din Departamentul executari silite al IFN-ului. Prin urmare, de niste persoane care au pregatire teoretica si practica in domeniul executorilor silite, motiv pentru care nu cred ca se justifica acea suma de 200 lei + TVA pretinsa de executor pentru consultanta acordata creditorului cu privire la deschiderea dosarului de executare silita.
Sumele trecute in incheiere de executor au valoare de titlu executoriu,puteti contesta in termen de 15 zile de la instiintare,sau de cand ati luat la cunostinta,
Executare
ContSters79057
As avea trei intrebari legate de o executare:
1. Daca la data intocmirii unui act de adjudecare 23 februarie 2009 urmare unui proces verbal de licitatie ... (vezi toată discuția)