Am sentinta de divort, si credeam ca pot ajunge cu sotul meu la un acord pt a nu ajunge la partaj. Avem impreuna un apartament si o casa la tara. Vroiam sa vindem si fiecare sa-si ia cate ceva.
Dar rezulta ca nu vrea sa vindem, impreuna, zicandu-mi ca "pe el nu-l poate da nimeni afara din casa".
In consecinta, o sa ma vad obligada sa ajung la partaj, care nu o sa fie de comun acord. Am inteles ca costul unei expertize este de 10 % din valoarea bunului evaluat, si acesti bani trebuie sa-i platesc eu, caci sunt eu cea care incepe partajul. Toate celelate cheltuieli imi revin mie exclusiv, sau se scad din pretul de vanzare final al bunurilor ce avem?
Intrebarile mele sunt:
Cat timp poate dura un partaj?
Dupa partaj, avand in vedere ca el nu o sa vrea sa paraseasca domiciliul, trebuie sa incep un proces de executare silita? Daca eu platesc partea lui din apartament, la pretul reflectat in evaluarea judecatoreasca, este el obligat sa paraseasca casa?
un partaj poate dura chiar si un an, depinde daca partile se inteleg.
toate cheltuielile pe care le avansati, le puteti cere paratului, la cheltuieli de judecata.
in cazul expertizei, este posibil ca instanta sa va puna sa platiti fiecare dearece fiecare veti beneficia de pe urma partajului.
din moment ca imobilul va fi atribuit dvs, puteti sa faceti actiune in instanta pentru evacuare.
cheltuielile pe care le-as face eu, trebuie sa le cer paratului in acelasi proces, sau trebuie sa deschid o alta cauza?
sa inteleg ca este adevarat, si ca pretul unei expertize este de 10 %? mi se pare foarte mult. iar pretul reflectat in expertiza, este pretul pietei, sau care este criteriul folosit?
Costul expertizei nu este de 10% din valoarea imobilului.
Daca veti avea hotarare judecatoreasca prin care veti avea atribuit in imobilul veti putea proceda la executarea silita.
Dar va trece ceva timp pana atunci ...cred ca vreo 2-3 ani daca sotul isi angajeaza avocat.
Poate veti avea norocul sa va intelegeti in timpul procesului de partaj.
Orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti devine bun comun care va fi partajat 50%-50%. Aceasta prezumtie poate fi rasturnata, iar sotul care considera ca i se cuvine o cota mai mare de 50% va trebui sa probeze acest lucru. Bunurile comune fiind in proprietate devalmasa, nu se poate stabili o cota-parte numai asupra unui anumit bun, ci asupra tuturor bunurilor dobandite impreuna. Instanta va incerca, pe cat posibil, partajarea bunurilor in natura, iar daca acest lucru nu este posibil, va atribui imobilul / imobilele unuia dintre soti cu obligarea acestuia la plata sultei catre celelalt sot.
Indicat ar fi sa ajungeti la o intelegere si sa incheiati o tranzactie pe care sa o prezentati judecatorului; daca partajul nu o sa fie de comun acord, nici cotele procentuale nu vor fi egale existand varianta ca, in functie de contributia fiecaruia la achizitionarea bunurilor, cota majoritara sa revina sotului.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Iesire din indiviziune
lotuss
Va rog sa-mi spuneti:
daca avind 50%dintr-o garsoniera,.prin mostenire, pot cere iesire din indiviziune prin alegerea de catre partea pirita ori sa primeasca ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 5 ani
GABRILELAA
buna ziua, in cazul unui proces de partaj inaintat dupa 5 ani de la pronuntarea divortului de catre un dintre parti care a parasit caminul conjugal si care a ... (vezi toată discuția)