avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit angajat in IT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit angajat in IT

De curand a fost dat un ordin de ministru ce exclude dependenta de anumite facultati pentru a beneficia de scutirea de impozit ca angajat in IT.

Eu lucrez intr-o firma de IT, destul de mare si am fost anuntati de la HR ca cica nu o sa primim. De ce?
HRul impreuna cu Legalul au descoperit ca totusi undeva in legea cu ocupatiile din Romania exista o cerinta tehnica sa lucrezi in IT. Mai exact ca trebuie sa ai totusi o facultate de IT(sau master) ca sa te incadreze pe un anumit COR. Eu nu am gasit nicaieri aceasta lege. Plus ca au dat-o cu frica de controale/evaziune.

Am terminat Politehnica, Energetica si am contractul de munca pe pozitia Inginer de Sistem Software, COR 251205.

Eu ce pot face acum? Codul COR il am.. daca exista acea lege de incadrare oare au gresit ei pana acum si ma obliga sa-mi schimbe incadrarea?
Daca le este frica de control/evaziune.. pana acum ce au facut? Sunt agajat de un an jumatate cu acest COR si nu a deranjat pe nimeni.

Cum pot beneficia de aceasta reducere de impozit?

Sunt indeplinite si restul de cerinte din acel ordin de ministru.

Multumesc frmumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:23, 11 Septembrie 2015
1. "Ordinul MFP 835/2015 a modificat criteriile prevăzute, anterior, de Ordinul MFP 1.479/2013. Astfel, a fost eliminată anexa 2 care stabilea că scutirea de impozit pe venit putea fi acordată doar dacă angajatul avea una dintre specializările pe care le prevedea aceasta.

2. Angajaţii beneficiari de scutire trebuie să fie încadraţi într-unul din următoarele posturi: analist, programator, proiectant sisteme informatice, inginer/programator de sistem informatic, administrator de baze de date, inginer de sistem software, manager proiect informatic.

Persoana ce beneficiaza de scutire trebuie sa fie incadrata intr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat distinct in organigrama angajatorului.


Compania este responsabilă pentru încadrarea beneficiarului atât în organigramă, cât şi pe un post care să fie conform cu prevederile legale. Totodată obiectul de activitate principal al firmei trebuie să fie unul admis de legislaţie. Astfel:, obiectul de activitate trebuie să se regăsească într-unul dintre următoarele coduri CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Venitul anual al companiei trebuie să fie de cel puţin 10.000 dolari pentru fiecare angajat scutit de impozit şi trebuie înregistrat distinct în balanţele analitice. Din această condiţie reiese că, pentru o încadrare corectă a beneficiarilor, scutirea poate fi acordată doar din anul fiscal următor, în funcţie de rezultatele anului în curs."
[ link extern ]
Salut,
Compania are acel compartiment.

Ei nu au invocat aceasta problema. Eu au zis doar de faptul ca se suprapun incadrarea in COR cu acest ordin de ministru.
SI ca undeva exista un act normativ prin care te poate incadra pe un COR.

Ideea e ca eu am acel COR, am terminat facultate tehnica (nu de IT), firma indeplineste toate conditiile sa ofere reducerea dar totusi nu vor sa o dea pentru ca.. nu am facultate de IT terminata.
Angajaţii beneficiari de scutire trebuie să fie încadraţi într-unul din următoarele posturi: analist, programator, proiectant sisteme informatice, inginer/programator de sistem informatic, administrator de baze de date, inginer de sistem software, manager proiect informatic.

Nu vad legatura cu COR-ul ???
Crezi ca eu nu am citit asta? indrat sunt la inginer de sistem software, am facultate terminata, firma se incadreaza la toate criteriile dar ei tot nu vor sa-mi dea.
Si nu inteleg de ce... ca doar nu dau de la ei. In loc sa se duca la stat.. mi-l dau mie.

mi-au motivat: Frica de controale, incadrarea nu se paote face fara studii, analize interne la dep Legat, avocati intrebati si faptul ca le e frica de evaziune.
Nu aveti decat sa-i actionati in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pentru programatori. DragosIc DragosIc Buna ziua, Am o intrebare daca se poate sa ma ajutati cu un sfat sau raspuns. Lucrez intr-o multinationala ce dezvolta software bancar. Intr-adevar, nu ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit it confuzii Stefan131 Stefan131 Buna Ziua, As dori sa știu dacă am dreptul la scutire dacă: 1. Am terminat Facultatea de Mecanica. 2. Profesez în domeniul IT de mai bine de 6 ... (vezi toată discuția)
Incadrari - scutire impozit Daliborka Daliborka Buna ziua , va rog ma puteti ajuta daca dorim sa nebeficiam ca firma DE SOFT, de scutire de impozit, atunci de ex daca am un angajat care a absolvit ... (vezi toată discuția)