Incepand cu 30.07.2015 este in vigoare Ordinul nr. 217/4172/1348/835/2015 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator.
Ordinul respectiv a eliminat specializarile.
Documentele justificative care se au în vedere la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, conform ocupaţiilor specifice prevăzute în anexă, sunt:
a) actul constitutiv, în cazul societăţilor comerciale;
b) organigrama angajatorului;
c) fişa postului;
d) copia legalizată a diplomei acordate după finalizarea studiilor în învăţământul universitar de lungă durată, însoţită de copia legalizată a foii matricole sau, după caz, a suplimentului la diplomă, respectiv copia legalizată a diplomei acordate după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, însoţită de copia legalizată a suplimentului la diplomă, respectiv copia legalizată a atestatului de echivalare a diplomei, eliberat prin structurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene;
e) copia legalizată a contractului individual de muncă;
f) statul de plată întocmit separat pentru angajaţii care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
g) comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care să ateste procesul de creaţie de programe pentru calculator;
h) balanţa analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creaţie de programe pentru calculator.
Conform Ordinului nr.835/2015 pentru a nu mai plati impozit pe venit, absolventii de facultati trebuie sa ocupati una dintre cele opt functii reglementate de acest act normativ:
- Administrator baze de date
- Analist
- Inginer de sistem in informatica
- Inginer de sistem software
- Manager de proiect informatic
- Programator
- Proiectant de sisteme informatice
- Programator de sistem informatic
Sunt de acord. Dar care interpretare e corecta ? Aceasta faza a legii a fost făcută din dorința de a se renunța la specializările în IT. Legea nu specifica ca trebuie sa fi terminat o facultate de specialitate, drept urmare angajatorul este cel care decide dacă cel pe care l-au angajat este sau nu specialist(se încadrează în cele 8 ocupații) în domeniul IT. Dar care sunt criteriile de a încadra o persoana la una din cele 8 ocupații din prisma angajatorului? Il angajezi/scutești ca a terminat o facultate de specialitate(ceea ce contrazice cele spuse de mai sus), ca pe timpul facultății a făcut informatica sau ca profesează în acest domeniu. Revenind la cazul meu, as putea fi scutit sau nu?
Mulțumesc.