avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire Impozit IT Confuzii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire Impozit IT Confuzii

Buna Ziua,

As dori sa știu dacă am dreptul la scutire dacă:
1. Am terminat Facultatea de Mecanica.
2. Profesez în domeniul IT de mai bine de 6 ani.
3. Firma îndeplinește condițiile conform legii.
4. Pe Suplimentul la diploma am 3 materii ce țin de programare.
5. Tot pe supliment exista o anexa "Competentele asigurate prin programul de studii" în care se regăsesc niște ocupații ce țin de facultate de Mecanica plus un COR(Proiectant de sistem informatic) care se regăsește și în ocupațiile din Lege.

Unii spun ca pot fi scutit deoarece încadrarea la una din ocupații o face angajatorul, alții spun ca deși apare acel COR pe supliment, ar fi trebuit sa am și o materie de Proiectare de sisteme informatice.

As vrea sa mai adaug ca sunt companii care aplica scutirea doar cu materii în IT. Legea este destul de ambigua și angajatorii s-au împărțit în 2 tabere în aceste situații.

Va mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2016
Stefan131, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:47, 25 Iulie 2016
Incepand cu 30.07.2015 este in vigoare Ordinul nr. 217/4172/1348/835/2015 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator.

Ordinul respectiv a eliminat specializarile.

Documentele justificative care se au în vedere la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, conform ocupaţiilor specifice prevăzute în anexă, sunt:
a) actul constitutiv, în cazul societăţilor comerciale;
b) organigrama angajatorului;
c) fişa postului;
d) copia legalizată a diplomei acordate după finalizarea studiilor în învăţământul universitar de lungă durată, însoţită de copia legalizată a foii matricole sau, după caz, a suplimentului la diplomă, respectiv copia legalizată a diplomei acordate după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, însoţită de copia legalizată a suplimentului la diplomă, respectiv copia legalizată a atestatului de echivalare a diplomei, eliberat prin structurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene;
e) copia legalizată a contractului individual de muncă;
f) statul de plată întocmit separat pentru angajaţii care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
g) comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care să ateste procesul de creaţie de programe pentru calculator;
h) balanţa analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creaţie de programe pentru calculator.


Conform Ordinului nr.835/2015 pentru a nu mai plati impozit pe venit, absolventii de facultati trebuie sa ocupati una dintre cele opt functii reglementate de acest act normativ:
- Administrator baze de date
- Analist
- Inginer de sistem in informatica
- Inginer de sistem software
- Manager de proiect informatic
- Programator
- Proiectant de sisteme informatice
- Programator de sistem informatic


Multumesc pentru raspuns, dar legea mi-e destul de cunoscuta. Problema e ca aceasta e lege e confuza pentru angajatori.
Nu pentru toti este confuz ... cei care o interpreteaza corect , nu au de ce sa-si faca griji.
Sunt de acord. Dar care interpretare e corecta ? Aceasta faza a legii a fost făcută din dorința de a se renunța la specializările în IT. Legea nu specifica ca trebuie sa fi terminat o facultate de specialitate, drept urmare angajatorul este cel care decide dacă cel pe care l-au angajat este sau nu specialist(se încadrează în cele 8 ocupații) în domeniul IT. Dar care sunt criteriile de a încadra o persoana la una din cele 8 ocupații din prisma angajatorului? Il angajezi/scutești ca a terminat o facultate de specialitate(ceea ce contrazice cele spuse de mai sus), ca pe timpul facultății a făcut informatica sau ca profesează în acest domeniu. Revenind la cazul meu, as putea fi scutit sau nu?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
Stefan131, utilizator
Criteriile de angajre le stabileste angajatorul ... daca sunteti incadrat pe unul din posturile mentionate mai sus si daca angajatorul indeplineste conditiile prevazute de Ordinul respectiv, atunci beneficiati de scutirea de impozit.

Alte discuții în legătură

Scutire plata impozitului pe salariu CBogdanStefan CBogdanStefan Buna seara, Asa cum sugereaza si titlul , as dori sa aflu mai multe informatii privind eligibilitatea de a fi scutit de plata impozitului pe salariu. ... (vezi toată discuția)
Incadrari - scutire impozit Daliborka Daliborka Buna ziua , va rog ma puteti ajuta daca dorim sa nebeficiam ca firma DE SOFT, de scutire de impozit, atunci de ex daca am un angajat care a absolvit ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit angajat in it bodanelu bodanelu De curand a fost dat un ordin de ministru ce exclude dependenta de anumite facultati pentru a beneficia de scutirea de impozit ca angajat in IT. Eu lucrez ... (vezi toată discuția)