avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării ELIGIBILITATTE ,,PRIMA CASA,,
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

ELIGIBILITATTE ,,PRIMA CASA,,

Buna ziua,
Urmaresc de ceva timp pe avocatnet.ro dezbaterea pe tema "Prima casa", pentru care va rog sa ma edificati in situatia mea: anul trecut am mostenit casa parinteasca situata in alt judet si fara valoare materiala in urma decesului ambilor parint, in succesiunea intocmita sotia nefiind parte.
Astazi am fost la BRD pentru a afla informatii daca sotia mea poate aplica ca titular de credit, ea nefiind in acel certificat de mostenire, si am aflat de la juristul bancii ca poate aplica pentru program, ca titular de credit iar eu in postura de coplatitor, desi cand am mostenit casa dupa decesul parintilor eram casatoriti...
Intrebarea este daca sotia mea poate aplica chiar daca eu am mostenit acea proprietate fara a incalca legea?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: marius_2611 , utilizator 14:17, 12 Octombrie 2009
Da, sotia poate, deoarece bunul pe care l-ati mostenit, datorita faptului ca provine dintr-o mostenire, nu a devenit bun comun, ci bunul dvs. propriu. Conform legii, bunurile dobandit einainte de casatorie sunt bunuri proprii , bunurile primite cu titlul de donatie si bunurile mostenite devin bunuri proprii ale sotului caruia i-au revenit.
Cred ca am mai scris asta pe undeva pe aici.
OG 60/2009 zice ca

(2) Beneficiarii programului "Prima casă" sunt persoane fizice care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă nu deţin în comun sau individual, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, în proprietate o locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită, şi nici nu au în derulare un credit ipotecar.

Ori sotia dvs. nu detine in proprietate , nici individual si nici in comun cu nimeni, casa sau vreo parte din casa despre care vorbiti aici ca fiind mostenita de dvs. Casa aceea este proprietatea dumneavostra si numai a dvs. (daca ati fost singurul mostenitor) pentru ca art. 31 Cod Fam zice ca; "nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot...bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire".

Deci sotia poate fi beneficiar al programului prima casa.

Insa, mai scriam pe aici ca ...dificultatea imi pare a fi alta. Acesta "prima casa" va fi un bun comun al dvs. si al sotiei - pentru ca va fi un bun dobandit prin cumparare in timpul casatoriei. Ori un astfel de bun e bun comun, indiferent pe numele cui a fost dobandit (pentru ca asa zice art. 30 C. fam). Adica, pana la urma (mai pe dupa frasin ce-i drept) veti ajunge si dvs. "beneficiar" al acestei prime case, desi aveti totusi in proprietate o locuinta.

Dar daca juristii bancii zic ca se poate e perfect. Nu trebuie sa le incurcam noi socotelile ;) Oricum Ordonanta e suficient de prost redactata pentru ca fiecare sa priceapa din ea ce vrea.

Sotia dvs. poate sa scrie linistita o declaratie din care sa rezulte ca nu are in proprietate o locuinta ...pentru ca acesta este adevarul: nu are in proprietate casa despre care vorbiti aici. (iar despre alta nu stiu eu).

Dar daca vi s-ar cere si dvs o astfel de declaratie - din postura de coplatitor - (la acest moment habar n-am ce cer bancile si nici nu stiu daca, dincolo de reclama, programul asta chiar se misca) atunci dvs. n-ati putea-o da (sau, mai corect spus, nu trebuie sa o dati, altminteri exista riscul ca "prima casa" sa fie la penitenciarul te-miri- care).



Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
romascanu, moderator
Buna seara,
Bancile cer declaratii notariale fiecarui sot separat, cum este si cazul meu, am o casa veche nelocuibila primita prin donatie, sotia mea nu are nimic, avem salarii bunisoare, ne-am putea califica pentru 57000 euro dar din pacate dupa ce am umblat la 3 banci deja nu mai cred ca vom fi eligibili. Desi sotia mea este solicitantul eu fiind doar coplatitor, si ea neavind casa deci asa cum e in titlul programului prima casa si fraza aceea precum ca orice cetatean se poate inscrie la acest program...... ni se cer declarati notariale separat pentru fiecare din noi. Sotia mea a si facut-o eu ezit fiindca am acea amarita locuinta nelocuibila si vai de mama ei si nu vreau sa ajung la puscarie sau sa platesc amenda penala. Mai cautam zilele acestea poate totusi exista o banca care nu va cere declaratii notariale separat. Daca nu asta este, Prima Casa o sa fie Prima Goanga fiindca nu toti cetatenii care nu au casa se pot inscrie. Daca eu am un imobil bun propriu sau 3/8 dintr-o mostenire asta inseamna ca are si sotia? Parerea mea este ca s-a dat intentionat asa neclar aceasta lege intr-un anumit scop insa nu-mi dau seama exact de ce nu ni se permite si celor celor cu situatii asemanatoare sa fim eligibili. Oare sotii sau sotiile care nu au nimic nu sunt cetateni ai Romaniei? Te poti numi proprietar cind stii ca detii o casa (de fapt ce casa,un bordei de chirpici) sau o mica cota parte dintr-un imobil.? Nu stiu dar parca aceasta lege anume prevede niste cerinte ciudate si greu de indeplinit ca sa nu luam de fapt credite cu dobinda mai mica si fara comisioane ascunse si sa ne inrobim la camata generalizata din Romanica. Sa speram ca totusi voi gasi o banca din cele 19, ca ING s-a retras din acest program deja. MUlt succes tuturor aflati in situatii asemanatoare cu a mea.#-o
Pai ce treaba are coplatitorul cu declaratia la notariat daca sotia va fi titularul creditului? Ca nu inteleg...La notariat da declaratie titularul de credit, nu? De ce spun asta pentru ca si eu sunt in aceiasi situatie...Am mostenit dupa decesul parintilor casa batraneasca, bineinteles avand doar valoare sentimentala...Pai daca sunt pana la 4 coplatitori inseamna ca toti vor da declaratii la notar?!
Am mai fost si astazi pina acum la inca 6 banci. In total 9 si cu cele de ieri pina acum. Nu le enumar ca sa nu credeti ca denigrez vreuna dintre ele. Acelasi raspuns, cam aproape la fel. Desigur ca sotia este eligibila insa sotul la incheierea contractului de vincare cumparare este trecut in acte, iar el daca are o casa(chiar nelocuibila sau cu valoare sentimentala) bun propriu, inseaman ca aceasta ar deveni a doua casa pentru el chiar daca pentru sotie este prima casa. Deci sotul este neeligibil, desi la unele banci mi s-a spus ca se asteapta clarificari si ca s-ar putea gasi ceva portite. Deocamdata e clar se cer la ambii sot si sotie declaratii notariale separat. O doamna chiar mi-a spus sa fac declaratia notariala ca nu se prea verifica insa eu nu cred ca este de gluma cu aceste declaratii. Mai bine nu risc.
Concluzia mea este ca acest program este electoral, pe de o parte se cere sa ai salarii destul de mari ca sa poti accesa, pe de alta parte sa nu detina vreo proprietate solicitantul ca la urma sa constati ca solicitantul daca e casatorit cu cineva care are o propietate individuala sau o cota parte sa nu mai fie eligibil cel care nu are nimic. De unde pina unde aceasta aberatie si confuzie ca daca ai un bun propriu si esti casatorit inseamna ca si cel care nu are nimic are si el o casa? Legea asta este intentionat emisa confuz cu prevederea pompoasa ca oricine poate aplica la o casa daca nu detine individual sau in comun cu sotul o locuinta, te bucuri, vai ce bine pot sa-mi iau o casa si cind te duci constati ca de fapt e un SF si ca de fapt nu poti fiindca ai cica o locuinta fiindca esti casatorit cu cineva care are o locuinta, dar acea locuinta e numai a sotului sau sotiei si tu solicitant care nu ai nimic ramai pe dinafara.. De ce nu se face analogia cu cazurile de divort cind cel care nu are nimic ramane cu nimic iar cel care are bun propriu ramine cu el. Deci pentru cei care sinteti in situatia de a nu avea locuinta si nici credit ipotecar dar sunteti casatorit cu cineva care are dinainte de casatorie numai pe numele lui sau a primit prin donatie numai el o mica proprietate sau parti din acea proprietate sa va fie clar ca nu sinteti eligibili. Bravo domnule Metalurgist Pogea, Bravo domnule Boc Poc Poc. Pentru noi e clar ca e un mare fiiiiiiiiiiiissssssss acest program, o minciuna electorala, un balon de sapun.

Alte discuții în legătură

Eligibilitate prima casa libelula222000 libelula222000 Buna ziua, As dori sa supun atentiei urmatoarea nelamurire a mea. Incepand cu luna Octobrie 2009 am inteles ca s-au adus modificari legii \" Prima Casa\" in ... (vezi toată discuția)
Norme aplicare program "prima casa" alioana alioana In contextul HG 717/2009 cu modificarile care au mai fost si in care se precizeaza la criteriile de eligibilitate pentru achizitia de locuinte prin programul ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa sotie cand sotul are imobil cu prima casa anamaria250 anamaria250 Buna ziua, intentionez sa achizitionez un imobil cu credit ipotecar. Sotul a achizitionat inainte de casatorie(2010) cu programul Prima Casa un apartament ... (vezi toată discuția)