avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eligibilitate prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eligibilitate prima casa

Buna ziua,

As dori sa supun atentiei urmatoarea nelamurire a mea. Incepand cu luna Octobrie 2009 am inteles ca s-au adus modificari legii " Prima Casa" in ceea ce priveste eligibilitatea persoanelor care au mostenit un imobil.

Situatia se prezinta in felul urmator:

Sotia mea are mostenire un imobil dupa cum urmeaza: Tatal ei a decedat cand ea avea 9 ani; mama ei s-a recasatorit, dar inainte sa faca acest pas a facut succesiune dupa bunurile pe care le avea(imobil, autoturism si teren extravilan) inainte de recasatorie; astfel prin acel act era stipulat faptul ca, actualei mele sotii ii revine cota de 3/4 din bunuri iar mamei ii ramane 1/4; s-a recasatorit si acum 7 ani a decedat. De curand am dorit sa vindem terenul extravilan si a trebuit sa facem actul de mostenitor pe numele sotiei.

Conform noului act de mostenitor, care este pe numele sotiei sunt specificate urmatoarele:

- cota de 3/4 din bunuri ii revine conform actului de succesiune dezbatut dupa decesul tatalui;

- cota de 1/4 ramasa, care era atribuita mamei, se imparte astfel: 3/4 ii revine ei iar cota de 1/4 care ii revenea tatalui vitreg, ii revine tot ei prin cedare, din partea tatalui vitreg, in favoarea ei.

Astfel ea are un act de mostenitor, din care reiese ca este mostenitoarea in proportie de 100% a unui imobil (tin sa precize ca succesiunea dupa mama asupra imobilului nu a fost facuta(doar asupra terenului extravilan care a si fost vandut de altfel).

Avand in vedere cele de mai sus, as dori sa stiu daca este eligibila pentru programul "Prima Casa".

Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Cu respect,
...daca sotia detine imobilul in intregime nu se incadreaza...daca tatal vitreg a acceptat succesiunea si a cedat doar cu privire la teren printr-un act separat(ex donatie) atunci nimic nu il impiedica sa revendice cota din locuinta caz in care sotia devine eligibila...daca mosteneste imobilul(chiar si treptat) in intregime nu mai este eligibila...
actul de mostenitor s-a facut pe toate bunurile(teren extravilan+imobil)...succesiunea s-a facut doar pe terenul extravilan, iar cedarea s-a facut pt toate bunurile(inclusiv pt imobil)...
...in actul de mostenitor dupa mama sotiei cine mosteneste?...
sotia mosteneste 3/4 din 1/4 cat ii revenea mamei ei dupa succesiunea facuta dupa tata, iar cota de 1/4 din 1/4, care ii revenea tatalui vitreg, a fost cedata in favoarea ei.

Asta scrie in certificatul de mostenitor; succesiunea nu a fost facuta pentru casa, ca sa se si aplice acest act de mostenitor.

Acum se ridica si urmatoarea problema: Daca eu voi fi titularul de credit, iar eu nu am nici un imobil, nici o mostenire pot sa aplic pt acest program in conditiile in care sotia mea are situatia de mai sus(avand in vedere ca imobilul dobandit prin mostenire este bun propriu pt sotia mea intrucat, unu la mana, este mostenire si doi la mana este bun dobandit inainte de casatorie.

astept cu mare interes un rapuns si tin sa va multumesc pentru raspunsurile de pana acum.

Cu respect,
a) la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 nu am deţinut şi nu deţin în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită;
b) nu am achiziţionat după data de 04.06.2009 o locuinţă indiferent de modul de dobândire.
acestea sunt conditiile cerute de oug.
cel mai indicat intrebati la banca.

Alte discuții în legătură

Eligibilitatte ,,prima casa,, mihalache70 mihalache70 Buna ziua, Urmaresc de ceva timp pe avocatnet.ro dezbaterea pe tema \"Prima casa\", pentru care va rog sa ma edificati in situatia mea: anul trecut am ... (vezi toată discuția)
Referitor succesiune cu frati vitregi PODO PODO Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Mama mea s-a recastorit , eu fiind singura fiica, tatal meu vitreg avea 3 copii din casatoria anterioara. Mama mea a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica ... Aya01 Aya01 Buna ziua, Daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica din casatoria anterioara (sora mea vitrega, eu fiind fratele ei) si vorbim de doua ... (vezi toată discuția)